logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Választási káosz Berlinben: futóverseny miatt késtek a szavazólapok, kilométeres sorok alakultak ki

| Szerző: hirado.hu
Súlyos mulasztásokra derült fény vasárnap, a németországi parlamenti választások napján. A főváros Charlottenburg negyedének egyik választókerületében hibás szavazólapokat osztottak ki, majd miután a helyi választási iroda jelezte a tévedést, a megfelelő szavazólapokat szállító futár csak jelentős késéssel tudott odaérni a városban zajló Berlin Marathon miatt – számolt be a Berliner Zeitung online kiadása.
Hosszú, kígyózó sorok alakultak ki Berlin több választási helyisége előtt, miután hibás szavazócédulákat osztottak ki a vasárnapi németországi parlamenti választások napján, 2021. szeptember 26-án (forrás: Twitter)

Berlin–Charlottenburg egyik választókerületében három szavazókörben is hibás szavazólapokat osztottak ki, amelyeken a jelöltek nem az adott választókerületben indultak. Tetézte a gondokat, hogy az időközben újrarendelt – immár megfelelő – szavazólapok kézbesítése jelentősen késett egy, a fővárosban zajló maratoni futóversenyt övező útlezárások miatt – számolt be a Berliner Zeitung online kiadása.

Közben az érintett szavazóhelyiségeket be kellett zárni, mert elfogytak a szavazólapok.

„Teljes káosz, ami itt van” – mondta a Die Welt című lap helyi tudósítójának egy választási tisztségviselő Nyugat-Berlinben. „Három választókerület és a Berlin Marathon együtt – ez így nem megy!” – tette hozzá a tisztviselő.

Zúgolódás a választóhelyiség előtt

Az említett városrészben a rendőrséget is ki kellett hívni, mert lincshangulat alakult ki. A választóknak ugyanis közel két órát kell várniuk, hogy bejussanak a szavazóhelyiségekbe. Az emberek „egy ideig még nem fognak tudni bejönni. A helyzet rendezése időbe telik” – idézte a választási biztost a Welt.

A németországi parlamenti választás 18 órakor lezárult, az előzetes adatokat, az úgynevezett exit pollt ezzel egy időben hozták nyilvánosságra.

Korábban írtuk: 

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még