logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Őrizetbe vették Carles Puigdemont függetlenségpárti EP-képviselőt, volt katalán elnököt

Őrizetbe vették Olaszországban Carles Puigdemont függetlenségpárti EP-képviselőt és volt katalán elnököt, aki 2017 óta Belgiumban él száműzetésben, miután Katalónia megkísérelte elszakadását Spanyolországtól – közölte a politikus ügyvédje.

Puigdemontot letartóztatták, amikor megérkezett Szardíniára, ahová európai parlamenti képviselőként utazott” – közölte ügyvédje, Gonzalo Boye a Twitteren, kifejtve, hogy őrizetbe vétele egy 2019. október 14-én kelt európai elfogatóparancs alapján történt.

A katalán vezetőt Alghero városban tartóztatták le, erősítette meg kabinetfőnöke, Josep Lluis Alay a Twitter közösségi oldalon.

Azt írta, hogy a rendőrség őrizetbe vette az olasz határon, amikor megérkezett a helyi repülőtérre. Az illetékes bíróság pénteken határoz, hogy szabadon engedik vagy kiadják – tette hozzá Alay.

Az Európai Parlament március 9-én felfüggesztette Puigdemont és két másik függetlenségpárti képviselő mentelmi jogát, amit július 30-án az Európai Unió bírósága is megerősített.

A 2017-es katalán elszakadási kísérlet óta Puigdemont Belgiumban élt száműzetésben, hogy elkerülje a spanyol igazságszolgáltatás büntetőeljárását. Június végén rá nem terjedt ki a Spanyolországban bebörtönzött kilenc függetlenségpárti aktivistának adott kegyelem, és a szocialista Pedro Sánchez vezette spanyol kormány továbbra is azt akarja, hogy Spanyolországban állítsák bíróság elé.

A spanyol kormányfő közvetlenül a pénteki olaszországi kiadatási meghallgatás előtt publikált közleménye szerint Puigdemontnak a spanyol igazságszolgáltatás elé kell állnia.

Puigdemontnak alá kell vetnie magát a spanyol bíróság döntéseinek, pontosan úgy, mint bármely más spanyol állampolgárnak ” – szögezte le Pedro Sánchez.

A volt katalán elnök ellen az alkotmányellenesnek nyilvánított 2017-es függetlenségi népszavazás miatt indult büntetőeljárás lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még