×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A Capitolium-tüntetés óta börtönben: tömeges tiltakozás a tárgyalás nélküli fogva tartások miatt

 

Több százan tüntettek szombaton Washingtonban, az idén januári Capitolium-ostromban részt vevők iránti tiszteletből. Az Igazságot a J6-nak (azaz január hatodikának) elnevezésű demonstráció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a zavargás miatt fogva tartott, de erőszakos bűncselekményt el nem követő személyek aktuális helyzetére.

 

A szombati megmozdulást a szervezők előre bejelentették a hatóságoknak, amelyek szigorított biztonsági intézkedések mellett, 700 fő számára engedélyezték a tüntetést, azonban ennél jóval kevesebben jelentek meg a helyszínen – számolt be az amerikai Breitbart hírportál.

Ez itt most azokról és azoknak szól, akik itt voltak január 6-án, és semmi rosszat nem tettek, mégis méltatlanul bántak velük és bánnak ma is” – mondta az összejövetel főszervezője, Matt Braynard, az amerikai hazafiak oktatásáért és támogatásáért létrejött szervezet, a Look Ahead America vezérigazgatója.

Braynard úgy véli, hogy az Egyesült Államok igazságszolgáltatása kudarcot vallott az év eleji incidensek kezelése kapcsán. Erről a helyszínen felszólalóknak is hasonló a véleményük:

A fogva tartottakat a tárgyalásuk megkezdéséig szabadon kell engedni, nem lehet fogva tartani őket. Ha bűncselekmény történt, ha az ellenük felhozott vád bizonyítható, akkor rendben. De hogy az adófizetők a nap 24 óráját magánzárkában töltsék, az bizony felháborító” – nyilatkozta az egyik tüntető.

Elítélünk mindennemű erőszakot” – mondta Braynard – „Ma mindannyian tisztelettel és engedelmességgel viselkedünk a rendőrökkel szemben. Kérek mindenkit, tapsolja meg az összes rendőrt, aki most itt van.”

A demonstráción felszólalók elítélték mindazokat, akik 2021. január 6-án erőszakot alkalmaztak, és igazságot követeltek a zavargások nyomán letartóztatott több tucat ártatlan embernek. A gyülekezőt megelőzően a főszervező egy videóban kérte a jelenlévőket, hogy ne viseljenek politikai üzenettel tarkított pólókat és kerüljék az igazságügyi rendszert becsmérlő kifejezéseket, emellett gyorsan és rendezetten távozzanak a végén.

Braynard rámutatott, hogy a baloldalt támogató erőszakos tüntetéseken résztvevőket ellenben soha nem vonták felelősségre. Mindnyájukat még a letartóztatásuk napján óvadék ellenében kiengedték. A jelenlévők a január 6-án készült több órányi, a nyilvánosság számára még nem látható videófelvétel közzétételét is követelték.

Többek a szombati tüntetés alacsony részvételi arányáért is az igazságszolgáltatás által képviselt terrort okolták.

Szégyelljék magukat azok, akik megfélemlítik az amerikai polgárokat és elveszik a kedvüket, hogy hangot adjanak a követeléseiknek” – mondta Cara Castronuova, a Citizens Against Political Persecution (Polgárok a politikai üldözés ellen) egyesület alapítója – „Miféle Amerika lett ez, ahol az emberek félnek kijönni és tiltakozni.”

Matt Braynard azt is elmondta, hogy az elkövetkező hetekben hasonló tüntetéseket terveznek országszerte.

Mint ismert, 2021. január 6-án egy Trump-szimpátiatüntetést követően erőszakos demonstrálók százai rohamozták meg a washingtoni törvényhozás épületét. Az ostrom miatt ki kellett menekíteni az ülésteremben ülőket, egy tüntető pedig meghalt az ütközetben.

A címlapfotón a tüntetés jelenete (Forrás: Facebook)