×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Putyin további támogatást ígért Aszadnak Szíria talpra állításához

 

További támogatást ígért Szíria talpra állításához Bassár el-Aszad szíriai vezetőnek Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn fogadta őt a Kremlben.

Vlagyimir Putyin orosz és Bassár el-Aszad szíriai elnök megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2021. szeptember 13-án (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Klimentyev)

Az orosz elnöki hivatal honlapján kedden megjelent közlemény szerint Putyin rámutatott arra, a két ország erőfeszítéseinek köszönhetően a szíriai kormány már az ellenőrzése alá vonta az ország területének kilencven százalékát, ahová visszatérnek a menekültek. Kitért arra, hogy néhány területen a „terroristák” továbbra is zaklatják a lakosságot.

Méltatta, hogy Aszad sokat tesz a politikai ellenfeleivel folytatandó párbeszédért, és kifejezte reményét, hogy a párbeszéd folytatódni fog. Szíria fő problémája szerinte az, hogy az ország területén továbbra is olyan idegen csapatok tartózkodnak, amelyek ehhez sem ENSZ-felhatalmazással, sem Damaszkusz engedélyével nem rendelkeznek. Ez az orosz elnök szerint a nemzetközi jog megsértését jelenti, de az ország konszolidációját is akadályozza.

Putyin felköszöntötte vendégét a szeptember 11-én ünnepelt születésnapja alkalmából, és gratulált az elnökválasztáson elért „nagyon jó” eredményéhez. (Aszad a május 26-i voksoláson 95 százalékot ért el.)

Az orosz elnök említést tett a Covid–19 betegség elleni küzdelemben nyújtott orosz segítségről, arról, hogy Szputnyik V és Szputnyik Light típusú vakcinákat tartalmazó első szállítmányok már eljutottak a közel-keleti országba.

Aszad méltatta a Szocsiban és a kazahsztáni Nur-Szultanban (korábbi nevén: Asztanában) megtartott találkozók szerepét a szíriai helyzet normalizálásában. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a politikai folyamatok három éve megtorpantak, amiért egyes, meg nem nevezett országok „destruktív” politikáját tette felelőssé.

A közlemény szerint Aszad méltatta a „terroristák” feletti győzelemhez nyújtott oroszországi segítséget, köszönetet mondott érte Putyinnak, és nagyra értékelte az orosz diplomácia támogatását is. Azt hangoztatta, hogy a két ország hadseregének terrorizmus elleni fellépése „hatalmas mértékben hozzájárult az egész emberiség védelméhez”.

Putyin legutóbb novemberben, videókonferencia keretében tárgyal Aszaddal. Személyesen legutóbb 2020 januárjában járt Szíriában. A Kreml szerint a két vezető emellett telefonon is szokott kommunikálni, ilyen módon legutóbb áprilisban beszéltek egymással.