logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A táliboknak 31 millió dolláros segélyt küld Kína

| Szerző: hirado.hu
Kína 200 millió kínai jüan (31 millió dollár, közel 9,5 milliárd forintnyi) értékű segélyt ígért Afganisztánnak, beleértve az élelmiszer-ellátást és a koronavírus elleni oltásokat is. Peking komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a tálibokkal – írja a BBC.

A pekingi kormányzat azt is megerősítette, hogy kész tárgyalni az új tálib kormánnyal és készek fenntartani a kapcsolatot – közölte a BBC.

Kína 3 millió adag vakcinát is biztosít Afganisztánnak.

Vang Ji kínai külügyminiszter szerdai ülésén jelentette be az Afganisztánnak nyújtott segélyintézkedéseket – Kína élelmiszert és koronavírus elleni vakcinákat küld az országnak.

A segélyről szóló konferencián részt vettek Pakisztán, Irán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán képviselői is. Kína felszólította ezeket az országokat, hogy hozzájuk hasonlóan ők is segítsék az afgánokat.

Kína emellett kritizálta az Egyesült Államok kivonulását is, mondván, hogy katonái szétrombolták Afganisztánt. Egy állami tisztviselő szerint az Egyesült Államok „súlyos károkat okozott az afgán népnek a megszállás első napjától a kivonulás utolsó pillanatáig.”

Amit az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államok tett Afganisztánban, az ékes példa arra, hogy milyen következményei lehetnek egy értelmetlen katonai beavatkozásnak, illetve annak, ha valaki megpróbálja másra ráerőltetni a saját ideológiáját és értékrendjét

– fogalmazott Vang Ven-pin, a külügyminisztérium szóvivője.

A tálib tisztségviselők Kínát„ Afganisztán legfontosabb partnerének” nevezték, és reményüket fejezték ki annak érdekében, hogy a kínai beruházások és segítség által a háború sújtotta országot sikerül újjáépíteniük.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még