×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Hazugságokat lát a világ a kubai zavargásokról az elnök szerint

 

Bírálta a Kubában történt zavargásokról terjesztett „hazugságokat” szombaton Miguel Díaz-Canel, a szigetország elnöke, aki a „forradalmi eszmék megerősítésének" szentelt havannai politikai gyűlésen beszélt több tízezer híve előtt. „Amit a világ most Kubáról lát, hazugság” – jelentette ki hat nappal a kommunista kormány elleni tüntetések után Díaz-Canel, aki bírálta a közösségi portálokon terjesztett, erőszakoskodásra és vandalizmusra buzdító „hamis képeket”.

Árad a gyűlölet a közösségi portálon” – hangsúlyozta az elnök, azután, hogy vasárnap déltől szerda reggelig lekapcsolták az internethez való hozzáférést.

Kubában „nem olyan kormány van hatalmon, amely elnyomná a népét” – mondta az államfő. A tüntetéseken egy ember meghalt, több tucatnyian megsebesültek és több mint száz embert vettek őrizetbe – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Egyetlen hazugságot sem tettek közzé véletlenül vagy tévedésből, mindez egy nem hagyományos háború forgatókönyve alapján végzett hideg számítás

– tette hozzá az elnök, aki az Egyesült Államokat vádolja a július 11-i tüntetések megszervezésével.

Győzni születtünk, nem legyőzetni!” – skandálta a tömeg a havannai tengerparti Malecon körúton.

A 90 éves volt elnök, Raúl Castro is ott volt a nagygyűlésen,

a helyzet súlyossága miatt átmenetileg kénytelen volt visszatérni a visszavonultságból.

Röviddel a gyűlés előtt egy férfi a kormányellenes tüntetés himnuszává vált rap-szám szavait kiáltotta – „Patria y Vida” (haza és élet), a rendvédelmi erők őrizetbe vették – jelentették az AFP tudósítói a helyszínről.

A Granma, a Kubai Kommunista Párt lapja szerint hasonló nagygyűléseket tartottak a karibi szigetország más városaiban, így Santiago de Cubában, Bayamóban, Camagüeyben és Santa Clarában is.

A címlapfotó illusztráció.