×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Biden azt ígéri, megtámadják egy texasi bíró migrációs programot leállító döntését

 

Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, hogy az igazságügyi minisztérium fellebbezni fog egy texasi szövetségi bíró – Biden szavai szerint „mélyen elkeserítő” – döntése ellen, amelyet az Egyesült Államokba gyermekként került bevándorlók védelmét célzó program (DACA) kapcsán hozott.

Biden cselekvésre szólította fel az ügyben a kongresszust is. A Barack Obama demokrata párti elnök által 2015-ben rendeletileg bevezetett Késleltetett Cselekvés a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) program azoknak a fiataloknak nyújt kitoloncolás elleni védelmet és munkavállalási lehetőséget, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik vittek az Egyesült Államokba gyermekként, majd ott is nőttek fel.

A programba megfelelő feltételek mellett felvételt nyert, mintegy 600 ezer fiatalt „álmodozóknak” is nevezik az amerikai közéletben. 2020 júliusában Chad Wold, a Trump-kormányzat belbiztonsági minisztériumának vezetője bejelentette, hogy a Donald Trump vezette amerikai kormány nem fogad be több jelentkezést a DACA-programba, és felülvizsgálja a teljes programot.

A Fehér Ház azután tette közzé Biden elnök szombati közleményét, hogy előző nap Andrew Hanen bíró meghallgatást tartott kilenc állam, élükön Texas képviselőivel a DACA program kapcsán benyújtott beadványukról. Hanen az ügyben úgy ítélkezett, hogy Obama jogsértően járt el, amikor 2012-ben rendelettel létrehozta a programot.

Joe Biden szombati nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az ítélet bizonytalanná teszi több százezer fiatal bevándorló jövőjét.

Hozzátette, hogy az igazságügyi minisztérium fellebbezni kíván az ítélet ellen, hogy „megőrizze és megerősítse” a DACA programot, s a belbiztonsági minisztérium is rövidesen intézkedni kíván az ügyben.

Ugyanakkor csak a kongresszus képes olyan, tartós megoldást biztosítani, amely lehetővé teszi az Álmodozók számára az állampolgársághoz vezető utat, bizonyosságot és stabilitást biztosít ezeknek a fiatalembereknek, akiknek erre szükségük van és ezt megérdemlik” – szögezte le az elnök.

Erős reményem, hogy a megbékélés révén vagy más módon a kongresszus végül biztosítja a stabilitást valamennyi Álmodozó számára, akik túl sokáig éltek félelemben” – tette hozzá Biden.

Hanen szerint a DACA megsértette a közigazgatási eljárásjogi törvényt, amikor létrehozták, ezért megtiltja a kormány számára további, a programra benyújtott pályázatok jóváhagyását. Közölte ugyanakkor, hogy 2015 óta azóta annyian – közel 650 ezren – vettek részt a programban, hogy ítéletének hatályát az ő esetükben ideiglenesen felfüggeszti, beleértve hosszabbító kérvényeik ügyét is.