Kubában tombol a járvány, Izraelben viszont megfékezték a vírust

 

Kubában rekordot döntött vasárnapra a napi új koronavírus-fertőzöttek száma: 1470 esetet jegyeztek fel, amire a járvány kezdete óta nem volt példa. Eközben Izraelben a magas átoltottságnak köszönhetően egy évvel ezelőtti szintre csökkent a súlyos koronavírusos betegek száma. 

A kubai egészségügyi minisztérium közlése szerint a ragály miatt szombatról vasárnapra 12 beteg hunyt el, velük a szigetországban a járvány halottjainak száma 1087-re emelkedett.

Továbbra is Havanna a járvány fő góca, a kormány pedig sürgősségi oltási hadjáratot szervezett a fővárosra összpontosítva kubai vakcinákkal: Abdala és Soberana 02 nevűekkel.

A 11,5 millió lakosú szigetországban eddig 1,9 millióan kaptak legalább egy oltást.

Izraelben visszaszorulóban a járvány

A zsidó államban egy évvel ezelőtti szintre csökkent a súlyos koronavírusos betegek száma: vasárnap már csak harmincan szorultak intenzív ápolásra - adta hírül az ország egészségügyi minisztériuma.

Januárban csaknem negyvenszer ennyi volt a súlyos állapotú beteg, a legtöbb - 1181 - január 26-án.
A minisztérium vasárnap mindössze három új koronavírus-fertőzésről számolt be, ugyanakkor szombatról vasárnapra két beteg meghalt. Velük a ragály izraeli halottjainak száma 6430-ra emelkedett. Kórházban szombaton még 61-en, vasárnap már csak 55-en voltak koronavírus-fertőzés miatt.
Izraelben eddig 5,48 millió embert oltottak be, ez a lakosság 58,8 százalékát jelenti.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem napi adatai szerint vasárnap 175,65 millió fertőzöttet és 3,795 millió áldozatot tartottak nyilván.