×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Perrel fenyegeti az Európai Bizottságot az Európai Parlament

 

Gyorsított eljárásban tárgyalja az Európai Bíróság, hogy lehet-e az uniós támogatások kifizetését jogállamisági feltételekhez kötni. Évek óta húzódó ügy az unióban, hogy többen meg akarják büntetni a szerintük rossz demokráciákat, ennek a hivatalos neve a jogállamisági feltételrendszer. Ez elvileg január elsején hatályba lépett, ám Magyarország és Lengyelország bírósághoz fordult. A magyar kormány szerint abszurd, hogy egy ilyen bonyolult és fontos jogi kérdésben pár hónap alatt dönteni akarnak – hangzott el az M1 Híradójában.


Perrel fenyegeti az Európai Bizottságot az Európai Parlament (EP), ha az Ursula von der Leyen vezette testület nem kezdi el alkalmazni az év eleje óta hatályos jogállamisági feltételrendszert. Az erről szóló állásfoglalást csütörtökön fogadta el az EP.

Csakhogy tavaly év végén a tagállamok állam és kormányfői megállapodtak, hogy az uniós pénzek elosztásánál mindaddig nem veszik figyelembe a jogállamisági feltételeket, ameddig az Európai Bíróság nem vizsgálja meg, hogy összeegyeztethető-e ez a mechanizmus az uniós joggal.

A bizottság tehát az uniós bíróság döntésére vár, de az Európai Parlament ezt elfogadhatatlannak tartja. A két uniós intézmény vitájának középpontjában egyébként Magyarország és Lengyelország áll. Egyes EP-képviselők nem is titkolták a vitában, hogy

még a jövő évi választások előtt befagyasztanák a Magyarországnak járó forrásokat, hogy gyengítsék a kormánypártokat.

Von der Leyen asszonynak el kell döntenie, hogy az általa vezetett bizottság velünk harcol a jogállamiságért, vagy Orbán Viktor és a lengyel kormány oldalán áll” – mondta Moric Körner, német liberális képviselő. A momentumos Cseh Katalin is Magyarországot támadta.

Magyarország és Lengyelország márciusban fordult az Európai Bírósághoz, hogy vizsgálja meg a jogállamisági feltételrendszert. Az Európai Parlament nyomására a luxemburgi testület most úgy döntött:

gyorsított eljárásban tárgyalják meg, hogy vissza lehet-e tartani a forrásokat, ha sérülnek a jogállamisági feltételek.

Az igazságügyi miniszter szerint abszurd, hogy az Európai Unió történetének egyik legfontosabb és legbonyolultabb jogi kérdésére mindössze pár hónap döntési időt szán. Varga Judit közösségi oldalán azt írta: ez is azt bizonyítja, Brüsszel politikailag motivált koncepciós eljárást folytat Magyarországgal szemben.

A Fidesz EP képviselője szerint az Európai Parlament bevándorláspárti része politikai rendőrséget játszik. Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott: a baloldali, bevándorláspárti képviselők durván támadják azokat a nemzeti kormányokat és országokat, amelyek nemet mondanak az illegális migrációra.

Nem lenne meglepő, ha az Európai Bíróság zöld utat adna a jogállamisági mechanizmusnak, hiszen az elmúlt években többször kiderült, hogy nem szakmai, hanem politikai alapon dönt a luxemburgi testület” – erről már ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt az M1-nek.

A Századvég jogi szakértője azt mondta:

bár Brüsszel célja a magyar és a lengyel kormány megbüntetése, valódi jogi következménye – elvileg – nem lehet egy jogállamisági eljárásnak.

Az alkotmányjogász hozzátette: a tárgyalást októberre tűzte ki az Európai Bíróság, ami azt jelenti, hogy a végső döntés nem befolyásolja majd az áprilisi magyar országgyűlési választásokat, ahogy azt a baloldali képviselők szerették volna elérni.

A címlapfotó illusztráció.