Új Atlanti Chartáról állapodott meg a brit kormányfő és az amerikai elnök

 

A nyolc évtizede aláírt hasonló dokumentum mintájára új Atlanti Chartáról állapodott meg csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.

Biden bejelentette azt is, hogy az amerikai kormány 500 millió adag koronavírus-oltóanyagot vásárol a Pfizer gyógyszeripari csoporttól a rászoruló országok számára, és 200 millió dózist még az idén eljuttat rendeltetési helyükre.

Joe Biden a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) pénteken kezdődő háromnapos csúcstalálkozójára érkezett Nagy-Britanniába, és csütörtökön, a csúcs délnyugat-angliai helyszínén kétoldalú megbeszélést tartott a vendéglátó brit kormányfővel.


A két vezető a Downing Street tájékoztatása szerint a találkozón új Atlanti Chartát írt alá.

A nyolc pontból álló dokumentum – amelyhez a csütörtöki kétoldalú megbeszélésről húsz részletesen kifejtett pontból álló közös közleményt is csatolt a két fél – az első pontban leszögezi, hogy a két ország elkötelezte magát a demokrácia és a nyitott társadalmak védelme mellett.

Az Atlantic Charter 2021 szerint London és Washington az átláthatóság, a jogállamiság, a civil társadalom és a független média védelmének szószólója lesz.

Az eredeti Atlanti Charta, amelyet 1941-ben tett közzé közös deklaráció formájában Franklin Roosevelt akkori amerikai elnök és Winston Churchill brit miniszterelnök, a második világháború utáni világrendről alkotott amerikai és brit terveket vázolta fel, célként kitűzve sok minden más mellett a kereskedelmi korlátok lebontását, a gazdasági-társadalmi viszonyok javítását célzó globális együttműködést, az erőszakos területszerzés gyakorlatának megszüntetését.

A csütörtökön elfogadott új Atlanti Charta leszögezi, hogy a két ország megerősíti közös felelősségvállalását a kollektív biztonság és a nemzetközi stabilitás fenntartására, a modern kor jelentette fenyegetések teljes köre, köztük a kiberfenyegetések elleni védelemre.

A dokumentum leszögezi, hogy mindaddig, amíg léteznek nukleáris fegyverek, a NATO nukleáris szövetség marad.

NATO-szövetségeseink és partnereink a saját nemzeti véderejük erősítésével párhuzamosan is mindig számíthatnak ránk

– fogalmaz az új Atlanti Charta.

A dokumentumhoz csatolt közös közlemény megerősíti a társasági adóztatás globális kiterjedésű reformjának szándékát, amelyről a G7-pénzügyminiszterek már e hónap elején Londonban tartott értekezletükön egyetértésre jutottak.

A csütörtöki közlemény szerint a felek elkötelezik magukat annak az alapelvnek a támogatása mellett, amely 15 százalékos szinten határozná meg az egyes országok számára célként kitűzött társaságiadó-kulcs minimumát.

A brit kormányfő és az amerikai elnök közös közleménye szerint igazságos megoldást kell találni az adóztatási jogok megosztására, annak az elvnek az alapján, hogy a legnagyobb és legnyereségesebb multinacionális vállalatok piacaiként szolgáló országok adóztatási jogot kapjanak az e cégek által 10 százalékos haszonkulcs felett megtermelt nyereség legalább 20 százalékára.

Az amerikai elnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján bejelentette:

az Egyesült Államok 500 millió adag koronavírus-oltóanyagot vásárol a Pfizer gyógyszeripari csoporttól a rászoruló országok számára.

Joe Biden elmondta, hogy e félmilliárd adag vakcinát az amerikai kormány csaknem száz olyan ország között osztja szét, amelyeknek égető szükségük van a segítségre a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és az adományhoz Washington semmiféle feltételt nem szab.

Az amerikai elnök közölte: a vakcinák szállítása már augusztusban megkezdődik, egyenesen a gyártóüzemekből, és az idén 200 millió adag jut el rendeltetési helyére.

Az Egyesült Államok a fennmaradó 300 millió dózist 2022 első felében szállítja. Joe Biden kifejtette: Amerikának saját közvetlen tapasztalatai vannak arról, hogy a koronavírus-járvány mekkora tragédiát zúdított a világra. Elmondta: a járványnak eddig csaknem 600 ezer áldozata volt az Egyesült Államokban, több, mint a világ bármely más országában.

Biden kiemelte: több amerikai halt meg a Covid-19 betegségben, mint az első és a második világháborúban, a vietnami háborúban és a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban együtt.