„A helyváltoztatás alapvető emberi jog” – erősen kritizálják az EU külső migrációs politikai jelentését

 

Az Európai Unió külső migrációs politikájával kapcsolatos jelentésről vitáztak az Európai Parlamentben. A magyar és más európai kormányok szerint a jelentés nem foglalkozik a migrációt kiváltó okok megszüntetésével. Közben a spanyolországi Ceutát Marokkóból érkező illegális bevándorlók ezrei özönlötték el. A migrációs nyomás hétről–hétre nő.

 

Vargha Márk jogász, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 Ma reggel című műsorában az Európai Unió bevándorlásügyi politikájának okszerűtlen döntéseire hívta fel a figyelmet:

A parlamenti ülésen az unió külső migrációs politikai jelentését több kritika is érte. Legfőként azért, mert a migráció benne kihívásként és lehetőségként is megjelenik, az összegzésben pedig

a helyváltoztatás jogát mint alapvető emberi jogot említik.

Másrészről pedig azért, mert nem foglalkozik a harmadik országok migrációt előidéző életkörülményeinek javításával, és legális migrációs útvonalak nyitását javasolja Európában.” – részletezte Vargha Márk.

A gyűlésen a migrációsügyi biztos elmondása szerint a migráció és a mobilitás az európai életmód velejárója. Az unió továbbra is kitart a munkaerőpiaci és demográfiai gondok migrációval való enyhítése mellett.

Ez az állítás az aktuális gazdasági helyzetben kérdőjeleződik meg leginkább, hiszen a koronavírus miatt európai emberek tömkelege maradt állás nélkül. A „fenntartható migráció” kapcsán továbbra is az a legnagyobb kérdés, hogy milyen hatásokat generál a munkájukat elvesztő európaiakra nézve.

a címlapfotó illusztráció