×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ejtették a vádat Salvini ellen a Gregoretti-ügyben, a volt belügyminiszterre azonban újabb tárgyalás vár

 

Ejtették a vádemelést a volt olasz belügyminiszter Matteo Salvini ellen. Nem bocsátják bírósági tárgyalásra ugyanis az úgynevezett Gregoretti–ügyet, amely egy 2019 nyarán érkezett migránscsoport feltartóztatása miatt indult. Salvinire egyébként vár még egy hasonló bírósági eljárás szeptemberben, mely egy másik hajót, egy másik csoport feltartóztatását érinti: akkor a spanyol civilhajó, az Open Arms fedélzetén érkezett 147 migránst várakozott három hétig Lampedusa szigete előtt. A politikus elítélése esetén 15 év börtönt is kaphat.

 

Salvini megelégedését fejezte ki a felmentésével kapcsolatban. A jogi fórum szerint a volt belügyminiszter nem sértette meg a bevándorlók személyi szabadságát, nem élt vissza hivatali hatalmával, és nem sértette meg a nemzetközi konvenciókat.

„Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat. Csak a kötelességemet teljesítettem” – mondta a 48 éves politikus, aki az ítéletet üzenetértékűnek tartja az embercsempészek és a jelenlegi kormány migrációs politikája számára is.

A baloldali elemzők szerint Salvininek ez a bírósági határozat nagy lendületet ad, amellyel máris az új választásokra készül.

„Olaszországnak igazságügyi reformra van szüksége, ezt viszont a jelenlegi baloldali többségű kormánnyal nem lehet elérni.”

nyilatkozta az Északi Liga elnöke.

Salvininek viszont az Open Arms civil hajó ügyében is bíróság elé kell állnia, mivel a esetet vizsgáló szicíliai ügyészség a vádemelést támogatja. Az előzetes eljárás gyorsan lezárult, a vizsgálóbíró bíróság elé bocsátotta az ügyet.

A Gregoretti–üggyel szemben az Open Arms tárgyalássorozata nyilvánosság előtt zajlik majd. A külföldi civil szervezet képviselői példát akarnak statuálni a tárgyalással, és rámutatni az olasz migrációs politika hiányosságaira. Amennyiben a tanácskozás elhúzódik, egybeesik a kővetkező parlamenti választásokkal.

Szomráky Béla egyetemi docens, Olaszország szakértő az M1 Ma reggel című műsorában elmondta:

„A szicíliai ügyészség szerint két ügyben az a közös, hogy Salvini visszaélt hivatali hatalmával, mi több, emberrablást hajtott végre. Ám ezért a cselekményért az egyik helyen felmentés jár, a másikon büntetés. Az olasz kormány migrációs politikájának nem szabadna engedélyeznie a líbiai felségvizek határáról érkező civil szervezetek hajóinak befogadását.”


a címlapfotó illusztráció