×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vera Jourová nem léphet Oroszország területére

 

Egyre nő a feszültség Oroszország és az Európai Unió között, miután Moszkva kiutasította az EU nyolc diplomatáját. Brüsszel Alekszej Navalnij ellenzéki politikus bebörtönzése miatt már többször kritizálta az orosz kormányt, a kiutasításra pedig válaszlépéseket tervez.

A régóta feszült viszonyban az oroszok szerint ez válaszlépés volt arra, hogy az elmúlt hónapban az Európai Tanács újabb szankciókat vezetett be négy orosz tisztségviselővel szemben a Kreml kritikusa, Alekszej Navalnij bebörtönzése, és a támogatására szervezett tüntetésekkel szembeni erőszakos rendőri fellépés miatt – írja az Euractiv.

Az orosz külügyminisztérium illegitimnek nevezte az EU lépéseit, és azzal vádolta a szervezetet, hogy valójában csak Oroszország fejlődését akarják visszafogni.

Természetesen az Unió is reagált a nyolc vezető kitiltására, az EU vezetői közös nyilatkozatban ítélték el az orosz lépést.

Az oroszok által most kitiltott személyek között szerepel David Sassoli az Európai Parlament elnöke és Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének, David Sassoli az Európai Parlament elnökének és Charles Michel, az Európai Tanács elnökének közös nyilatkozata:

Az uniós vezetők kiállása után Vera Jourová megköszönte a támogatásukat, és kifejtette, hogy a továbbiakban is az emberi jogokért, a média szabadságáért és a demokráciáért fog dolgozni. Továbbá dezinformációval és az emberi jogok aláásásával vádolta Oroszországot.

David Sassoli pedig politikai támadásnak minősítette az orosz lépést, és azt hangsúlyozta, hogy ez mutatja, hogy az Európai Parlament megvédi az alapvető szabadságjogokat Oroszországban és a világ más országaiban is.

David Sassolin és Vera Jourován kívül még francia, német, svéd, észt és lett tisztségviselőket tiltottak ki pénteken az oroszok.

A lett tisztségviselő, Ivars Abolins például azért kerülhetett kitiltásra, mert februárban támogatta, hogy megszűnjenek egyes orosz televíziócsatornák Lettországi közvetítései.

Több kitiltott tisztségviselő pedig Navalnij tavalyi mérgezésének kivizsgálásában vett részt.

Az Euractiv véleménye szerint miután visszatérése után januárban Navalnijt letartóztatták Oroszországban, a Moszkva és a nyugat közötti viszony a hidegháborús helyzetre emlékeztet. Azóta az Európai Unió és az Egyesült Államok is szankciók sorozatát léptette életbe Oroszországgal szemben.

Címlapfotó: Vera Jourová felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. március 25-én
(Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman)