Milyen okok húzódnak a cseh–orosz konfliktus mögött?

 

Egyre inkább elmélyülni látszanak a kelet–nyugati diplomáciai viszályok, melyekben főszerepet játszik a közelmúltban kiélesedő cseh–orosz konfliktus. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a fokozódó ellentét okairól.

Mint ismert, a dél-morvaországi Vrběticében 2014 októberében robbant fel ötven tonna lőszer egy katonai raktárban, a detonáció két halálos áldozattal járt. Mint kiderült, a raktárban olyan lőszert és fegyveralkatrészeket tároltak, amelyeket egy bolgár fegyverkereskedő Ukrajnának szánt értékesíteni. A legfrissebb hírek szerint a cseh hatóságok külföldi segítséggel kiderítették, hogy a támadást az orosz katonai hírszerzés (GRU) akciócsoportja hajtotta végre.

A nemzetközi szintű felháborodást mostanáig semmilyen politikai lépés nem követte, mígnem 2021. április 17-én, szombaton Andrej Babiš cseh miniszterelnök bejelentette: Csehország 18 orosz diplomatát utasít ki az országból. A reakció nem váratott sokáig magára: Oroszország hasonló cselekedetre szánta el magát, majd egyre több uniós tagállam adta hírül a keleti nagyhatalom számára, hogy nem kívánnak együttműködni az orosz nagykövetség munkatársaival.


Horváth József szerint az ügy világpolitikai vonatkozásban értelmezendő és

szoros kapcsolatban van az ukrán–orosz és az amerikai–orosz konfliktussal.

„Az Európai Unió többi tagállamát is lényegesen érinti az ügy, főként gazdasági viszonylatban, hiszen Oroszország és az uniós tagállamok között élénk gazdasági együttműködés húzódik, valamilyen szinten egy komoly üzleti vetélkedésről kell beszéljünk. Az Európai Unió számára nem mindegy, hogy Oroszországgal normális kereskedelmi kapcsolatokat tud-e kialakítani. Egy nagyon érzékeny egyensúlynak vagyunk szenvedő alanyai sok szempontból Európában” – mondta a szakértő.

„A cseh–orosz konfliktust világszíntéren keresztül tudjuk értelmezni, nem szabad önállóan nézni. A cseh kormány lépése nemzetközi ösztönzésre enged következtetni” – folytatta.

Cseh médiajelentések szerint a lőszert Szíriába vagy Ukrajnába címezték volna az oroszellenes erőkhöz. A cseh rendőrség bejelentette, hogy az elkövetés gyanújával egy tádzsik és egy moldáviai útlevéllel rendelkező személyt köröznek, Horváth József viszont úgy gondolja, a két személy szerepe a merényletben megkérdőjelezhető.

„Több mint valószínű, hogy egy tízfős csapatról van szó, amelyet a cseh szolgálat nemzetközi segítséggel már beazonosított. Összességében azt kell látni, hogy a GRU tagjainak neve Európában már felmerült több, közelmúltban végrehajtott akció keretében is” – jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő.


A műsorban elhangzottak itt hallgathatók vissza

A címlapfotó illusztráció.