Vakcinaperpatvar: Brüsszel bíróság elé vinné az AstraZenecát

 

Per indítását fontolgatja az Európai Bizottság az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyártó ellen – jelentette a Reuters hírügynökség egy névtelenségbe burkolózó uniós tisztségviselőre hivatkozva.


A brit–svéd vakcinát kifejlesztő cég ugyanis az előzőleg vállalt vakcinamennyiségnek csak a töredékét szállította le az első negyedévben az Európai Unióba és ígéretei ellenére a második negyedévben sem sikerül pótolnia az elmaradást.


Ugyancsak uniós források szerdán jelezték, hogy

az Európai Bizottság várhatóan nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson gyógyszergyárakkal kötött szerződések záradékában szereplő további, összesen 300 millió pótlólagos adag, koronavírus elleni vakcinára.


A kieső dózisokat az EU az amerikai-német Pfizer–BioNTech vállalat oltóanyagával akarja pótolni. Az okok között az is szerepel, hogy a brüsszeli testület el akarja hagyni azokat az oltóanyagokat, amelyekkel összefüggésben nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek, továbbá bizonyos távolságot kíván tartani a vakcinaellátást gyártási problémákra hivatkozva hátráltató AstraZeneca brit-svéd vállalattól.

A címlapfotó illusztráció.