×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az elmúlt évek legnagyobb diplomáciai botránya robbant ki Csehországban

 

Az elmúlt évek legnagyobb diplomáciai botránya robbant ki Csehországban. A prágai hírszerzés információi szerint ugyanis az orosz titkosszolgálat állhat egy évekkel ezelőtti, kelet-csehországi robbanás mögött. Az ügy miatt 18 orosz diplomatát kiutasít Csehország. Moszkva válaszlépéseket ígért – hangzott el az M1 Híradójában.

A dél-morvaországi Vrbeticében 2014 októberében robbant fel ötven tonna lőszer egy katonai raktárban, a detonációban két ember meghalt. Két közeli település több száz lakosát evakuálták, a tűzszerészek heteken át dolgoztak a terület biztosításán. Decemberben aztán újabb robbanások rázták meg a helyszínt: a még nem hatástalanított lőszerek robbantak fel. Bár az eset óriási felháborodást keltett Csehországban, a szabotázsról egészen mostanáig nem szivárgott ki semmilyen információ.

Szombaton Andrej Babis cseh miniszterelnök azonban bejelentette:

Csehország kiutasít 18 orosz diplomatát, miután bizonyítékok kerültek elő arról, hogy az orosz titkosszolgálatnak köze volt a robbanáshoz.

Egy nagyon súlyos, országunk biztonságát érintő esetről szereztem tudomást. A hírszerzésünk által begyűjtött világos bizonyítékok alapján azt gyanúsítjuk, hogy a GRU orosz titkosszolgálat ügynökeinek tevékenysége állt a vrbetice-i lőszerraktárban, 2014-ben történt robbanás mögött, amely során honfitársaink, családapák sebesültek meg. A nyomozás jelenleg is tart” – mondta a miniszterelnök.

A cseh hírszerzés értesülései szerint Alexander Mishkin és Anatolij Chepiga, az orosz titkosszolgálat ügynökei idézhették elő a detonációt.

Ők azok, akiket a brit hatóságok azzal vádolnak, hogy 2018-ban megmérgezték Szergej Szkripál volt orosz kettősügynököt és lányát. Bár mindketten felépültek, egy brit nő, aki szintén kapcsolatba lépett az idegméreggel, életét vesztette.


Nagyon sajnálom, hogy ilyen csapás éri a cseh-orosz kapcsolatokat. Mindazonáltal kénytelenek vagyunk reagálni ebben a helyzetben. Találkoztam az orosz nagykövettel és tájékoztattam a lépésekről. Úgy döntöttem, hogy kiutasítjuk Csehországból a prágai orosz követség összes munkatársát, akiket egyértelműen az orosz hírszerzés munkatársaiként sikerült azonosítanunk” – mondta Jan Hamacek belügyminiszter.

A prágai orosz nagykövetség 18 munkatársának 48 órája van, hogy elhagyja Csehországot. A moszkvai törvényhozás külügyi bizottságának alelnöke abszurdnak nevezte a diplomaták kiutasítását, és arra kérte a moszkvai külügyminisztériumot: arányos lépéssel válaszoljon a cseh kormány lépésére.

A címlapfotó illusztráció.