×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sértik az alaptörvényt a lengyel emberi jogi biztosra vonatkozó előírások

 

Sértik a lengyel alaptörvényt azok az előírások, amelyek szerint az emberi jogi biztos a hivatali ideje lejártát követően, utódja megválasztásáig maradhat a posztján – állapította meg csütörtökön a varsói alkotmánybíróság.

Abban a hónapban járt le Adam Bodnar emberi jogi biztos ötéves hivatali ideje, utódját azonban a parlament azóta sem választotta meg. Az ellenzék által támogatott, a PiS által politikailag elfogultnak minősített Bodnar az eddigi szabályozás alapján a posztján maradt.

A csütörtöki alkotmánybírósági döntést a többi között azzal indokolták, hogy

sérti az alaptörvényben rögzített demokratikus jogállamiság elvét, ha egy köztisztviselő hivatali idejének nincsen előre megszabott időkerete.

A bírósági döntést még a jogi közlönyben kell kihirdetni, és az ezt követő három hónap eltelte után válik majd hatályossá. A parlamentnek addig el kell fogadnia egy új szabályozást.

A parlament alsóháza, a szejm éppen csütörtökön választ ombudsmant három jelölt közül. Egyet a PiS, kettőt az ellenzék jelölt. A szejm választását ezt követően a szenátusnak kell megerősítenie, ami a jelenlegi lengyelországi erőviszonyok mellett patthelyzetet eredményez. Az ellenzéki többségű szenátus ugyanis az év elején már egyszer elutasította az alsóházban megválasztott akkori kormánypárti jelöltet, korábbi két szavazás során – amelyen a PiS nem állított saját jelöltet – viszont a szejm nem szavazta meg az ellenzéki javaslatot.

A címlapfotó illusztráció.