A szomszédban tarthatják az amerikai–orosz csúcstalálkozót

 

Az osztrák külügyminisztérium felajánlotta, hogy Bécs szívesen vendégül látná Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt, valamint a két ország külügyminiszterét a tavasszal esedékes megbeszélésükre. Az egyeztetés azért időszerű, mert az orosz–amerikai kapcsolatok mélypontra jutottak a novemberi amerikai elnökválasztás óta.

Bécs készen áll az orosz-amerikai megbékélési csúcstalálkozó megrendezésére – számolt be külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva az osztrák Kronen Zeitung honlapja szerdán.

„Arról, hogy mikor és hol kerül sor találkozóra, az érintett felek döntenek. Ausztria mindig is előkelő helyen állt a magas szintű diplomáciai tárgyalások házigazdáinak rangsorában”

– idézte a TASZSZ orosz hírügynökség kedden este az osztrák külügyminisztérium szóvivőjét.

Helsinki is felajánlotta szolgálatait

Pekka Haavisto finn külügyminiszter még februárban úgy nyilatkozott az orosz sajtónak, hogy Helsinki készen áll arra, hogy 2018 júliusához hasonlóan ismét vendégül lássa az amerikai és az orosz elnököt. Vlagyimir Putyin kedden telefonon egyeztetett Joe Bidennel, majd Sauli Niinistö finn államfővel folytatott eszmecserét. Finn sajtóértesülések szerint a megbeszélésen felvetődött Helsinki, mint a soron következő orosz-amerikai csúcstalálkozó lehetséges házigazdája, konkrét lépések azonban egyelőre nem történtek.

A címlapfotó illusztráció.