Húsvétkor akartak templomot robbantani a muszlim nők – nem csitul az iszlám radikalizmus Európában

 

Újranyitották azt a mecsetet Franciaországban, amelynek imámja múlt ősszel uszító videót osztott meg a Facebookon, ennek következtében radikális iszlamisták a nyílt utcán kivégezték Samuel Paty francia történelemtanárt. Öt szélsőséges muszlim nő robbantásos merényletet tervezett húsvétkor egy katolikus templom ellen Montpellier-ben. Svédországban hat szír származású nőt tartóztattak le a terrorizmus támogatásának vádjával, de az igazságszolgáltatás esélyei haloványak: egy tavaly elfogadott törvény ellenére eddig senkit sem vontak felelősségre a liberális skandináv országban.

Pénteken ismét megnyitotta kapuit az a mecset a franciaországi Pantin városában, amelynek vezető imámja tavaly októberben egy uszító videót tett közzé a Facebook-oldalán.

A szélsőséges videoüzenet egy francia középiskolai történelemtanár, Samuel Paty nyílt utcán történt lefejezéséhez vezetett Párizsban.


A mecset újranyitását a bevándorlók által sűrűn lakott Seine–Saint–Denis megye prefektusa jelentette be, miután a mecset korábbi vezetője és a videó közzétevője, Mohammed Henniche lemondott posztjáról és távozott hivatalából. Ezzel teljesült Gérard Darmanin francia belügyminiszter feltétele, amelyet az 1300 muszlim hívőt egybegyűjtő mecset újranyitásához állított – írta a Le Parisien online kiadása.

Húsvétkor akartak a levegőbe röpíteni egy katolikus templomot

Letartóztattak öt szélsőséges muszlim nőt a franciaországi Béziers-ben, mert robbantásos merényletet terveztek húsvétkor egy katolikus templom ellen Montpellier-ben. Béziers polgármestere, Robert Ménard szerint egy muszlim bevándorló családról van szó, amelynek tagjai az utóbbi időben radikalizálódtak. Az öt nőt – egyikük még csak 18 éves – a francia terrorelhárítás kommandósai  fogták el. Egyiküket már egy ideje megfigyelték, ugyanis az Iszlám Állam terrorszervezet lefejezéses videóit nézte az interneten, és megpróbált kapcsolatba lépni a szervezettel.

Ezt követően

olyan tartalmú e-maileket küldött, melyek szerint a keresztény húsvétot egy merénylettel kellene „megünnepelni”, például az egyik montpellier-i katolikus templom felrobbantásával

számolt be a Le Parisien.

A Le Point hírportál úgy értesült, hogy a terrorelhárítók robbanóanyagokat találtak a muszlim családnál tartott házkutatás során.

A párizsi Le Figaro a múlt héten közölt hosszabb riportot arról, hogy újabb veszélyes csoportot jelentenek a terroristákkal szimpatizáló muszlim nők Franciaországban.

A lap kitért arra is, hogy letartóztattak két nőt Nimes városában, akik pénzt utaltak át harmadik, Szíriában élő nővérüknek, akit terroristaként tartanak nyilván a hatóságok.

Háborús bűnökkel vádolnak hat hazatérő ISIS-feleséget Svédországban

Háborús bűncselekményekben való részvétellel gyanúsítanak hat svéd állampolgárságú nőt, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjainak feleségei, és nemrég tértek vissza Szíriából Svédországba. A tavaly elfogadott svéd terrorizmus elleni törvényt eddig egyszer sem tudták alkalmazni, a hatóságok szerint ugyanis a vádakat „nehéz volt bizonyítani”.

Az adófizetők pénzén küldi haza az afrikai migránsokat Spanyolország

Megállapodást kötött Algéria kormányával Arancha González Laya spanyol külügyminiszter az észak-afrikai országból kiinduló illegális migráció felszámolásáról. A spanyol belügyminisztérium nem sokkal ezután bejelentette, hogy havi 600 ezer eurót szán a bevándorlók hazatelepítésére, és ennek egy részét az Európai Uniótól várt gazdasági segélycsomagból kívánja fedezni. A visszatelepítések – Németországhoz hasonlóan – repülőgéppel történnek, és azok költségét a spanyol állam, vagyis az adófizetők állják majd.

A címlapfotó illusztráció.