×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kettős mérce Brüsszelben?

 

Korábban rendszeresen támadta az Európai Unió Magyarországot a Klubrádió ügye miatt. Most azonban feltűnően hallgatnak, amikor egy baloldali polgármester vezette fővárosi kerületből kellett távoznia a cigányságot és a zsidóságot képviselő két neves szervezetnek. A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Járóka Líviával, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével beszélgettek az ügyről.

Már sokan hallhattak arról, hogy a DK-s Niedermüller Péter vezette VII. kerületből a 100 Tagú Cigányzenekarnak távoznia kellett. A világhírű zenekar a sajtóból értesült arról, hogy február 25-ig el kellett elhagynia azt a Wesselényi utcai épületet, ahol addig próbáit tartotta.

Miután az együttes a fővárosi pártpolitikai csatározások egyik áldozataként elvesztette próbahelyét, úgy rendelkeztem, hogy az Emmi segítsen alkalmas ingatlant keresni a zenekar számára” írta március elején Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-oldalán.

Azóta a Karsay Ferenc (Fidesz–KDNP) vezette Budafok-Tétény kerületben már új próbahelyet kapott a világhírű együttes. Nem csak a 100 Tagú Cigányzenekar járt azonban egyedül így, Európa egyetlen vállaltan zsidó identitású tévéje, a Heti TV is távozásra kényszerült.

Járóka Lívia levélben fordult az esetek miatt Vera Jourovához, az Európai Bizottság alelnökéhez. Kérdéseire azonban még mindig nem kapott választ, ami annak fényében különösen érdekes, hogy korábban a Klubrádió ügyével számtalanszor foglalkozott az Európai Parlament. A hazai liberális képviselőkkel is szoros kapcsolatot ápoló uniós vezető most egy ilyen esetben, amikor egy baloldali politikus tesz diszkriminatív lépéseket, feltűnően hallgat.

„A roma naphoz közeledve, a pészah idején nagyon meglepő, hogy még az Európai Bizottság sem érzékeny egy ilyen lépésre. (…) A legutóbbi időkben sokszor tapasztaltam, hogy valamifajta kettős mérce alapján vizsgálják a különböző ügyeket”

– mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője, hangsúlyozva, hogy az EU-nak is fontos lenne a zsidó és a cigány kultúra mellé állni.

Járóka Lívia szerint megdöbbentő, hogy éppen a Niedermüller Péter által vezetett önkormányzatban történnek ilyen esetek, hiszen a DK-s polgármester korábban kulturális antropológusként dolgozott. A Fidesz roma származású politikusa szerint azonban bizonyos szempontból nem meglepőek ezek a változások azok után, hogy a Demokratikus Koalíció összeállt a Jobbikkal, sejteni lehetett, hogy a DK által vezetett kerületekben a kisebbségek helyzete rosszabb lesz.

Érdekes belegondolni, hogy hogyan reagáltak volna az Európai Unió szervezetei, ha az esetek egy Fidesz által vezetett önkormányzatban történnek meg.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.