×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A négypárti koalícióba volt kódolva a kormányválság Szlovákiában

 

Az orosz vakcinák ügyében csúcsosodott ki a konfliktus az országot jelenleg vezető pártok között. Igor Matovic március 28-án jelentette be, hogy a kormányválság rendezése érdekében lemond a kormányfői posztról, két nappal később az államfő pedig meg is bízta Eduard Heger volt szlovák pénzügyminisztert az új kabinet megalakításával. A koronavírus miatt különösen nehéz időszak politikai csatározásairól Szabó Dávid, külpolitikai elemző beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A szakértő elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt még közel azonosan állt Magyarország és Szlovákia a beoltottak arányát tekintve, mára azonban hazánk jelentősen megelőzte ebben az összevetésben északi szomszédainkat. Ennek oka részben az, hogy bár a szlovákok megrendeltek, és meg is kaptak 200 ezer adag Szputnyik V vakcinát, azt még mindig vonakodnak felhasználni.

Eltérő politikai nézetek, és komoly egoval rendelkező politikusok feszülnek egymásnak a szlovák koalícióban, ezért már korábban is nagyon nehéz volt azt összetartani. Az orosz vakcinák körüli nézeteltérés vezetett végül a Fico-Pellegrini korszak leváltását ígérő négypárti koalíció válságához.

„A volt államfő, Andrej Kiska pártja, a Za ľudí nyíltan nyugat orientált, atlantista külpolitikát folytat, és ideológiai okokból utasítja vissza a Kínával, Oroszországgal kialakított komolyabb kapcsolatokat. (…) Ideológiai okokból blokkolják a vakcinaprogram kiszélesítését is az orosz vakcinával”

– mondta el műsorban a külpolitikai elemző.

A négypárti koalícióba kódolt konfliktusok nem oldódtak meg, a népszerűségi számokat is látva biztosan lesz folytatása a jelenlegi nézeteltéréseknek. A legutolsó választások óta, főleg a koalíció legnagyobb ereje, az OĽaNO népszerűsége esett, tehát van egy jelentős lakossági bizalomvesztés is a kormánnyal kapcsolatban.

igor_matovic_szlovakia Igor Matovic szlovák miniszterelnök átadja lemondólevelét Zuzana Caputova szlovák államfőnek Pozsonyban 2021. március 30-án (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Szabó Dávid véleménye szerint bár közjogi és politikai értelemben elfogadható az, hogy a négy koalíciós párt megegyezik egy új kormány felállításáról, azonban kétséges, hogy a rendkívül instabil együttműködés meddig maradhat fenn. Ez valószínűleg nem az utolsó szlovák kormányválság, aminek tanúi voltunk, a jelenlegi ciklus vége előtt előrehozott választásokra lehet számítani. Az igazi kérdés a külpolitikai elemző szerint az, hogy a kormány kibírja-e a koronavírus-válság végéig, vagy hamarabb felbomlik.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.