Újabb a magyarokat hátrányosan érintő döntést hoztak Ukrajnában

 

Ukrajnában a kettős állampolgárok tisztségektől megfosztásának valódi célpontja nem a magyar kisebbség, mégis ők fogják az igazi károkat elszenvedni – mondta az Alapjogokért Központ elemzője az M1-en.

Ukrajna megfosztaná tisztségeiktől a kettős állampolgárokat. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök már aláírt egy rendeletet, amelynek értelmében két hónapon belül felmérik Ukrajna kettős állampolgárait. Később pedig törvényt is alkotnának. A döntés súlyosan érintené a kárpátaljai magyarság politikai képviseletét is – hangzott el az M1 Híradójában.

Ukrajna szándékában áll a kettős állampolgárság engedélyezése az Európai Unió tagországaival – erről beszélt pénteken az ukrán külügyminiszter. A békés hangvételű nyilatkozat ellenére az előzetes információk szerint a kettős állampolgárok nem vehetnének részt a politikai döntéshozatalban, nem kampányolhatnának, és a választási bizottságok tagjai sem lehetnének.


Az ukrán elnök már alá is írt egy rendeletet, amely a kettős állampolgárok számának felmérésével, vagyis tulajdonképpen a listázásukkal bízza meg a titkosszolgálatot.

A döntés súlyosan fenyegeti a kárpátaljai magyarság politikai képviseletét.

Az ukrán külügyminiszter szerint Ukrajna változtat eddigi hozzáállásán, és a jövőben lehetővé akarja tenni a kettős állampolgárságot az európai uniós és más baráti országokkal. Dmitro Kuleba ugyanakkor utalt arra is, hogy, mint fogalmazott, a visszaélések elkerülése érdekében lesznek bizonyos korlátozások.

A miniszter viszont nem beszélt arról, hogy

a kivételek a valóságban a nemzetiségi kisebbségek politikai képviseletének végét jelenthetik.

Legalábbis ez derül ki az ukrán államfő által most aláírt rendeletből.

A határozat értelmében, az országban hamarosan felbecsülik – a sajtó szerint listázzák – a kettős állampolgárok számát, és különösen azokra fognak odafigyelni, akik állami és politikai pozíciókat töltenek be. A tervezet szerint az önkormányzatokban dolgozók, a választási bizottsági tagok, választási megfigyelők sem lehetnek kettős állampolgársággal rendelkezők, továbbá nem kampányolhatnak helyi és országos választásokon, és politikai párt tagjai sem lehetnek” – részletezte Debreceni Mihály tudósító.


A magyar kisebbség fogja megszenvedni Ukrajnában a kettős állampolgárok tisztségektől megfosztását

Koskovics Zoltánt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Ukrajnában azt tervezik, felmérik a kettős állampolgárokat és törvényben tiltják meg, hogy fontosabb tisztségeket töltsenek be. A műsorban elhangzott: olyan eljárás is tervben van, amely betiltaná a kettős állampolgárságot.

A szakértő az M1-en azt mondta:

Ukrajnában rengeteg a kiskirály, és ezek egymással harcolnak a befolyásért és hatalomért.

Úgy tűnhet, a kettős állampolgársággal kapcsolatos változtatások az oroszok elleni küzdelem miatt szükségesek, de „él a gyanúperrel”, hogy a valós ok az oligarchák elleni harc.

Koskovics Zoltán szerint ezt azért nem kommunikálja az ukrán állam, mert ha valóban az oligarchikus rendszer felszámolása a fő cél, akkor „sötétben kell tartani a célpontokat”, különben az oligarchák összefognak és Volodimir Zelenszkij elnökségének „vége lesz”.

Úgy véli, bár az ország hangoztatja a nyugati nyitás fontosságát, valószínűleg az ukrán politikai-gazdasági elit tisztában van azzal, hogy az ország euroatlanti integrációjának jelenleg nincs realitása, az ország nincs abban az állapotban, hogy akár az Európai Unió, akár a NATO tagja lehessen.

Arra a kérdésre, milyen károkat okozhat a kárpátaljai magyarságnak a tervezett változtatás, az elemző azt mondta,

miközben a valós célpont nem a magyar kisebbség, az igazi károkat ők fogják elszenvedni.

Hozzátette: az ukránok nem veszik figyelembe, a tervezett változtatás milyen nehézséget fog okozni a kárpátaljai, magyar származású ukrán állampolgároknak.

Arra a felvetésre, hogy a tervezett változtatást azzal indokolják, a kettős állampolgárságot ne lehessen felhasználni Ukrajna gyengítésére, Koskovics Zoltán közölte: Ukrajna igen súlyos konfliktusban áll Oroszországgal, az ország területi épsége, integritása valódi veszélynek van kitéve, és az nem elítélendő, hogy ezt külön lépéssel védeni akarják.

A szakértő azonban nem tartja őszintének ezt a kommunikációt,

mert véleménye szerint elsősorban ukrán belpolitikai harcról van szó.

A 100–150 ezres magyar kisebbség nem fenyegetheti Ukrajna területi épségét – jelentette ki, és felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kisebbség vezetői is gyakran elmondják, nincs ilyen törekvésük.

A címlapfotó illusztráció.