Szijjártó: Elkötelezettek vagyunk a kölcsönös tisztelet alapjához visszatérni Ukrajnával

 

A szélsőséges elemeket, megnyilvánulásokat ki kell iktatni a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokból – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Kijevben, azon az online sajtótájékoztatón, amelyet Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után tartott vendéglátójával.

Szijjártó Péter elmondta: arra kérte hivatali partnerét, hogy kezdjenek közös munkába a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt években feszültséget keltő oktatási törvény ügyében, és a két ország között létrehozott közös oktatási munkacsoport kezdjen konzultációkat. Hangsúlyozta, hogy ha ezeken az egyeztetéseken megoldást találnak, akkor “nagyon komoly teher kerülhet le” a kétoldalú kapcsolatokról.

Kuleba ígéretet tett arra, hogy a munkacsoport hamarosan össze fog ülni.


A magyar miniszter hozzáfűzte: ukrán partnere biztosította afelől, hogy a készülő kisebbségi törvényről is érdemi párbeszédre kerül sor, amelybe bevonják a magyar nemzetiség képviselőit. Kifejtette, hogy a magyar kormány a kárpátaljai magyar nemzeti közösségre úgy tekint, mint összekötő kapocsra a két ország között, és e tekintetben mint erőforrásra.

„Amikor mi támogatjuk a magyar nemzeti közösséget, akkor a hitünk szerint erősítjük a magyar-ukrán együttműködést is. Ezért arra kérjük Ukrajna minden polgárát, hogy így tekintsen a Magyarországról érkező támogatásokra" – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Felsorolta egyebek között, hogy már elkészült a záhonyi Tisza-híd felújítási terve, a magyar fél kész új határátkelőt nyitni Nagyhódos és Palád között, 50 millió euró hitellel készül támogatni kárpátaljai útépítési terveket, és eddig összesen 16 milliárd forint hitellel támogatott 34 ezer kárpátaljai pályázatot, továbbá készen áll az M3-as és az M34-es autópályák elvezetésére az ukrán határig, és kész részt venni ukrajnai infrastruktúra megépítésében is.

A humanitárius támogatások közül kiemelte, hogy eddig 2300 olyan ukrán kisgyermek kapott lehetőséget magyarországi táborozásra, akiknek a szülei a kelet-ukrajnai harcokban érintettek voltak. Elmondta, hogy amennyiben a koronavírus okozta járványhelyzet ezt megengedi, a gyermekek táboroztatása idén is folytatódik.

Az ukrán külügyminiszter beszédét azzal kezdte, örül, hogy Kijevben üdvözölheti a kollégáját és barátját, Szijjártó Pétert. Dimitro Kuleba elmondta, annak ellenére, hogy az elmúlt időszak történései „besötétítették” az ukrán–magyar kapcsolatot, Szijjártó Péter hajlandóságot mutatott arra, hogy kialakítsák a konstruktív párbeszédet. Az ukrán diplomácia vezetője hozzátette, hogy a mai napon partnerekként és barátokként tárgyaltak, akik keresik a közös megoldásokat.

A mai találkozón sikerült konstruktív és lényegre törő párbeszédet folytatni” – mondta Kuleba.

Ennek eredményeképpen megállapodtak abban, hogy a következőkben egy magyar–ukrán munkacsoportot hoznak létre, amely az oktatás kérdésével foglalkozik. Ezenkívül egy online üzleti fórumot szerveznek majd a magyar és az ukrán vállalkozók között.

Megállapodtunk abban is, hogy a magyar–ukrán viszonyt forró szívvel, de hideg kezekkel kell értékelni” – mondta Dimitro Kuleba.

Kategorikusan elítélem a bármilyen, az Ukrajnában élő magyar kisebbséghez való negatív hozzáállást, és teljesen elfogadhatatlannak tartom a bármilyen fajta ukránellenes retorikát, mi egyes politikai körökből időnként hallható

– tette hozzá az ukrán külügyminiszter.

Dmitro Kuleba kiemelte: nincs semmilyen alap azt feltételezni, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség hajlana a szeparatizmus felé, de azt sem, hogy az ukrán állam bármilyen kárt akarna okozni az Ukrajnában élő magyaroknak.

Az ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, továbbá Ukrajnát az Európai Unióban. Megerősítette, hogy továbbra is napirenden van Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója. Hozzáfűzte: dolgoznak azon, hogy ez a találkozó a lehető legeredményesebb legyen és új lapot nyisson a kétoldalú kapcsolatokban.

Kijev: ukrán-magyar külügyminiszteri sajtótájékoztatóKijev: ukrán-magyar külügyminiszteri sajtótájékoztató

Közzétette: Szijjártó Péter – 2021. január 27., szerda

Szijjártó Péter szerint a mai találkozó eredményes volt abból a szempontból, hogy megállítsák a kapcsolatok romlását, és jó irányba fordítsák a folyamatokat.

Ti itt Ukrajnában jól tudjátok, hogy nekünk fontos a kárpátaljai magyar közösség, de mi erre a közösségre úgy tekintünk, mint egy összekötő kapocsra, egy erőforrásra a két nemzet együttműködése és jó kapcsolata szempontjából” – fogalmazott Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón.

Szijjártó kiemelte, amikor mi támogatjuk a kárpátaljai magyar közösséget, azzal erősítjük a magyar–ukrán együttműködést is. „Ezért arra kérjük Ukrajna minden polgárát, hogy így tekintsen a Magyarország irányából érkező támogatásokra” – tette hozzá a magyar külügyminiszter.

Kárpátalját közös sikertörténetté kell tenni

Mi készen állunk ennek a sikertörténetnek a továbbépítésére” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Elkészítettük a záhonyi Tisza-híd felújításának terveit, készen állunk új határátkelőhelyeket nyitni, és továbbra is készen állunk 50 millió eurónyi hitellel támogatni a kárpátaljai útépítéseket. Eddig összesen 16 milliárd forinttal támogattunk 34 ezer kárpátaljai gazdasági pályázatot, és ezáltal 22 milliárd forintnyi fejlesztés jött létre Kárpátalján – mondta Szijjártó Péter.

Készen állunk az M3-as és az M34-es autópálya elvezetésére a magyar–ukrán határig, és készek vagyunk részt venni a túloldali infrastruktúra építésében is” – tette hozzá.

Dimitro Kuleba miniszterrel megbeszélték, hogy melyek azok az ügyek, amelyek rossz érzéseket keltenek egymás országaiban.

„A szélsőséges megnyilvánulások nyilván ilyen rossz érzéseket keltenek, ezért azon kell lennünk, hogy ezeket a szélsőséges elemeket leginkább kiiktassuk a kétoldalú kapcsolatokból”  – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter, aki

kitért arra is, hogy a magyar–ukrán kapcsolatokban az elmúlt években feszültséget keltő oktatási törvény kapcsán a két ország közös munkába kezd egy oktatási munkacsoport felállításával,

melynek feladata lesz, hogy az ukrán oktatási törvényből fakadó végrehajtási kérdésekről konzultáljon. Ha itt megoldások születnek, akkor egy nagyon komoly teher lekerülhet a kétoldalú kapcsolatokról.

Jó szándékunk jeleként szeretném jelezni azt, hogy a humanitárius támogatásokat tovább folytatjuk ukrajna irányába, eddig 2300 ukrán kisgyereknek adtunk lehetőséget magyarországi táborozásra, akiknek a szülei a kelet-ukrajnai harcokban érintettek voltak” – mondta Szijjártó Péter.

Tegnap pedig 50 lélegeztetőgépet ajándékozott Magyarország ukrán kórházaknak a világjárvánnyal szembeni eredményesebb küzdelem érdekében. Az 50 lélegeztetőgépből 46 nem kárpátaljai kórházakba kerül.

„Elkötelezettek vagyunk tehát a kölcsönös tisztelet alapjához visszatérni a kétoldalú kapcsolatokban, azon egyszerű igazságnál fogva, hogy sokkal jobb jóban lenni, mint rosszban” – fogalmazott a magyar külügyminiszter.