×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tovább pofozzák Matteo Salvinit

 

Rágalmazás miatt újabb bírósági eljárás indul Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter ellen – írta az olasz sajtó hétfőn. A politikus bűnözőnek és az emberkereskedők cinkosának nevezte Carola Racketét, a Sea Watch 3 civil hajó kapitányát, aki engedély nélkül kötött ki az olasz partokon illegális bevándorlókkal a tengerjáró fedélzetén.

Giancarlo Serafini milánói ügyész jelentette be, hogy vádat emelt Matteo Salvini ellen. Hangoztatta, hogy mivel legfeljebb négy év szabadságvesztéssel büntethető bűncselekményről van szó, nincsen szükség előzetes bírósági meghallgatásra.

A vádemelés Carola Rackete feljelentésén alapul, a Földközi-tengeren cirkáló Sea Watch német civil szervezet aktivistája szerint a volt belügyminiszter rágalmazta őt.

A Sea Watch 3 holland felségjelzésű hajó kapitányaként Carola Rackete 2019. június 14-én érkezett olasz vizekre több mint ötven illegális bevándorlóval a jármű fedélzetén. A hajó nem kapott kikötési engedélyt, de tíz ember, köztük gyerekek, betegek, várandós nők partra szállhattak. A tiltás ellenére Rackete június 29-én a hajót Lampedusára irányította. A sziget kikötőjébe érkezve nekihajtott az olasz pénzügyőrség hajójának, amelyet a móló falához szorított. Carola Racketét őrizetbe vették illegális bevándorlás pártolása és olasz hadihajó elleni támadás miatt, de az illetékes szicíliai bíróság elvetette a vele szembeni vádakat. Rackete és a Sea Watch 2019 szeptemberében tett feljelentést, rágalmazással és „gyűlölethadjárattal” vádolva a történtek idején belügyminiszter Salvinit.

Matteo Salvini akkori és későbbi kijelentéseiben Carola Racketét törvényszegőnek, bűnözőnek, elkényeztetett gazdag kislánynak, az emberkereskedők cinkosának nevezte, aki olasz katonák életére tört.

„Számomra kitüntetés, hogy egy német kommunista, migránsok taxiztatója vádol engem, aki meglékelte a pénzügyőrség hajóját!”

– hangoztatta Salvini 2019 szeptemberében.

A jelenleg ellenzékben lévő jobboldali Liga párt vezetője most úgy nyilatkozott, „miközben olaszok milliói élnek nehézségben, bizonytalanságban, félelemben az egészségügyi és gazdasági válság miatt, egyesek velem szembeni perekkel töltik az időt”.

Salvini ellen két előzetes bírósági eljárás van folyamatban: a Gregoretti olasz katonai hajó, valamint a spanyol civil hajó, az Open Arms ügyében, amelyek kikötését a politikus belügyminiszterként szintén 2019 nyarán tiltotta meg.

A címlapfotó illusztráció.