×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Rekordszámú illegális migráns érkezett Európába novemberben

 

Novemberben rekordszámú, 8150 illegális migráns érkezett a Kanári-szigetekre a nyugat-afrikai útvonalon, míg tavaly ugyanekkor csupán 517-en – áll az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) múlt hónapra vonatkozó, szerdán közzétett jelentésében.

Az ügynökség szerint ez eddig a legnagyobb havi szám a mérések 2009-es kezdete óta ezen az útvonalon.

Az év első 11 hónapjában csaknem 19 600 illegális bevándorlót jegyeztek fel ezen az útvonalon, a többségük augusztus eleje óta lépett az EU területére. Túlnyomó részük Marokkóból és a Szaharától délre fekvő országokból érkezett.

A jelentésben rámutatnak arra is, hogy összességében az Európát célzó illegális határátlépések száma novemberben 30 százalékkal nőtt az októberi adatokhoz képest. Múlt hónapban mintegy 22 800 migráns érkezett.

A Földközi-tenger középső részén át érkező, főként bangladesi és tunéziai illegális határátlépők aránya is mintegy 60 százalékkal emelkedett az októberi statisztikákhoz képest.

A Frontex adatai szerint a Földközi-tenger keleti és nyugati részében mintegy felére csökkent az illegális migránsok száma a múlt hónapban, míg

a nyugat-balkáni térségben 16 százalékkal kevesebb illegális migránst tartóztattak fel, mint októberben.

A jelentésben azonban felhívják a figyelmet, hogy 2020 novemberéig kétszer annyi határsértőt tartóztattak fel a határvédelmi egységek a nyugat-balkáni útvonalon, mint a múlt év ugyanezen időszakában. A legtöbben Szíriából (60 százalék), valamint Afganisztánból (20 százalék) érkeztek.

A címlapfotó illusztráció.