×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Morawiecki: Emlékezni kell a kommunizmus büntetlenül maradt bűntetteire is

 

Meg kell őrizni a kommunizmus áldozatainak emlékét, de meg kell tartani az emlékezetekben a rezsim büntetés nélkül maradt bűntetteit is – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán Gdanskban, a tengermelléki munkásfelkelések brutális leverésének 50. évfordulóján rendezett megemlékezésen.

A miniszterelnök az 1970 decemberében elesett hajógyári munkások híres észak-lengyelországi emlékművénél, az 1980-ban felállított, 45 méter magas hármas keresztnél felidézte: a tengermelléki sortüzek során a kommunista hatalom negyvenöt ember életét oltotta ki.

Meg kell emlékezni azokról az emberekről, akik vérüket ontották a szabad Lengyelországért, de emlékeztetni kell „azok bűnére és felelősségére is, akik semmilyen büntetést nem kaptak az akkori szörnytettekért” – hangsúlyozta Morawiecki.

A kormányfő rámutatott:

az 1970-es tengermelléki sortüzek „áldozatainak véréből tíz évvel később megszületett a Szolidaritás”, a független szakszervezet és a hozzá kötődő társadalmi mozgalom, amely végül elvezette a lengyeleket a szabadsághoz.

Hozzátette, hogy az 1989-es rendszerváltás utáni lengyel bíróságok „képtelenek voltak elmarasztalni a döntéshozókat, azokat, akik ténylegesen felelősek voltak a védtelen, ártatlan embereket sújtó lövöldözésért”, pedig az igazságtétel szükséges lenne a mai Lengyelország számára is, egyebek között azért, hogy az állam az igazságosságra építkezhessen.

A lengyel munkások tiltakozásait 1970 decemberében az váltotta ki, hogy a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottsága a mindennapi fogyasztási cikkek, mindenekelőtt a hústermékek árának drasztikus emeléséről döntött.

Az egész tengermelléken, sőt elszórtan az ország más részein is elterjedt sztrájkhullám leverésére a hatalmi szervek éles lőszereket, brutális verést, tömeges letartóztatásokat alkalmaztak, a 45 halálos áldozaton kívül 1165 ember megsebesült, és mintegy 3000-en börtönbe kerültek.

A tengermelléki sortüzek felelőseit, köztük az akkori védelmi minisztert, Wojciech Jaruzelski tábornokot, későbbi kommunista miniszterelnököt a rendszerváltás után sem ítélték el,

kivéve két, a közvetlen katonai akcióban részt vevő tisztet, akiket nem jogerősen feltételes szabadságvesztésre ítéltek.

A címlapfotó illusztráció.