Merkel: Egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre

 

Egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a csütörtökön kezdődő EU-csúcs tervezett témáiról szólva kiemelte, hogy a hétéves keretköltségvetés és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alappal kapcsolatban már a júliusi csúcson folytatott nehéz tárgyalásokon világos volt, hogy nemcsak az összegek meghatározása, hanem a felhasználásukat jogállami feltételekhez kötő mechanizmus is probléma.

Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy a csomagot a jelenlegi formájában nem tudja elfogadni.


Ezért keressük a megoldásokat, hogy miként lehet feloldani ezt a blokádot, természetesen a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett” – fogalmazott Angela Merkel.

Sajnos, egyelőre nem tudom megmondani, hogy ez sikerül-e

– tette hozzá.

Az sem biztos, hogy az EU-csúcs kezdetéig megtörténik az áttörés az EU és a közösségből távozott Egyesült Királyság új kapcsolatrendszerét szabályozó megállapodás ügyében. Az Európai Bizottság elnöke és a brit kormányfő szerda este Brüsszelben együtt tekinti át a helyzetet.

A megegyezésre van még esély, de „nem hiszem, hogy holnapra már tudjuk, hogy sikerül-e” – mondta a német kancellár.

Kiemelte:

az EU felkészült arra is, hogy a brit fél elfogadhatatlan feltételei miatt eredmény nélkül ér véget a tárgyalási folyamat.

Jelezte: az EU-nak fontosabb a belső piac egysége és a méltányos verseny elvének érvényesítése, mint a megállapodás az Egyesült Királysággal.

A kancellár arról is szólt, hogy az EU új klímavédelmi célkitűzésének ügyében sem biztos a megállapodás a kétnaposra tervezett EU-csúcson.

A soros elnökség támogatja a bizottság javaslatát, miszerint 2030-ra nem 40, hanem legkevesebb 55 százalékkal kell csökkenteni az éghajlatváltozást erősítő gázok kibocsátását 1990-hez képest, az viszont nagyban függ a pénzügyi kérdésekben elért eredményektől, hogy sikerül-e valamennyi tagország támogatását elnyerni az új célkitűzéshez – mondta Angela Merkel.