Orbán Viktor: Jó esélyünk van a győzelemre

 

Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este Varsóban, miután lengyel kollégájával tárgyalt.

A kormányfő arról számolt be a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjúban, hogy Budapest és Varsó között egyetértés van minden főbb témában, a két ország érdekei egybeesnek.

Kiemelte: fontosnak tartják az EU alapszerződéseiben foglaltak, a nemzeti érdekek, illetve a Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzügyi források megvédését.


Elmondta továbbá, hogy jelenleg közelebb van egymáshoz Magyarország és Lengyelország, valamint az EU német soros elnökségének és több más tagállam kormányának az álláspontja, mint néhány héttel vagy nappal ezelőtt.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy azokat a jogállamisági kérdéseket, amelyeknek nincsen semmi közük a pénzügyi kérdésekhez, külön kell választani a költségvetési ügyektől. Nem lenne ugyanis kívánatos egy olyan helyzet, amelyben pénzügyi szankciókat lehetne kiszabni például azért, mert valamelyik tagállam nem követi az európai irányvonalat gender- vagy migrációs ügyekben.

A miniszterelnök kiemelte: Budapest és Varsó között egyetértés van minden főbb témában, a két ország érdekei egybeesnek, fontosnak tartják az EU alapszerződéseiben foglaltak, a nemzeti érdekek, illetve a Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzügyi források megvédését. Úgy vélekedett, hogy a két ország együtt elég erős a pénzügyi érdekeik megvédéséhez, „nem kell aggódni, egyetlen pennyt sem fognak veszíteni”.

Orbán Viktor rámutatott emellett, hogy a konfliktushelyzet, a költségvetési vétó fenntartása nem jó Európának, ahogyan Magyarországnak és Lengyelországnak sem áll érdekében, ezért mielőbb megállapodásra lenne szükség, amely minden fél számára előnyös. „A vita nem a pénzügyi forrásokról szól, ez csak másodlagos kérdés, amiért harcolunk, az a nemzeti szuverenitás védelme” – szögezte le. „A V4, Magyarország, Lengyelország az EU jövője” – tette hozzá a magyar kormányfő.

Korábban a lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta: Orbán Viktor kedd délután érkezett a lengyel fővárosba.

Nem hivatalos értesülésként a PAP hírül adta:

a megbeszélésen Jaroslaw Kaczynski is részt vesz, később az egyeztetéshez a két kisebb lengyel kormánykoalíciós párt – a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés – vezetői is csatlakoznak.

Morawiecki keddi varsói sajtóértekezletén elmondta: az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt az uniós források feltételrendszeréhez kapcsolódó témában „szinte naponta tárgyal a magyar miniszterelnökkel”.

A lengyel kormányszóvivő közölte, a két miniszterelnök hétfő este egyeztetett videókonferencia formájában. Orbán Viktor legutóbb múlt hétfőn járt Varsóban, az azt megelőző héten pedig

Mateusz Morawieckivel Budapesten közös nyilatkozatot adtak ki, melyben leszögezték: szükség esetén készek megvétózni az uniós költségvetést és a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást célzó alapot.