×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nógrádi: Az ukrán politika stratégiailag téves

 


Kétnapos tanácskozást tartanak a NATO külügyminiszterei. A mostani találkozón várhatóan Irán, az orosz–ukrán konfliktus és az egyes tagállamok védelmi politikájának összehangolása lehet a legfőbb a téma. Magyar szempontból különösen fontos felhívni a figyelmet a kárpátaljai magyarok helyzetére. Szijjártó Péter külügyminiszter azt ígérte, hogy a kárpátaljai házkutatások ügyét a NATO-külügyminiszterek ülésén is felveti – hangzott el az M1-en.

Magyarországnak semmiféle területi igénye, követelése nincs Ukrajna felé. Amit az ukrán szélsőségesek mondanak erről, az egyszerűen butaság – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette, az ott élő magyarokat támadják, holott Magyarország elsőként ismerte el 1991-ben Ukrajna függetlenségét.

Millió módon segítjük a kint élő magyarokat és nem magyarokat egyaránt. Az ukrán politika stratégiailag téves” – hangsúlyozta.

Ukrajna helyzete rendkívül nehéz, a gazdaság összeomlott, az infláció az egekben, emellett több konfliktusa is van: orosz–ukrán konfliktus, külügyi konfliktus, krími konfliktus.

Valamilyen megoldást keresnek, és úgy tűnik, hogy megint a jól bevezetett módszer szerint nacionalizmussal próbálják megoldani, de ezt általában a történelem előbb-utóbb mindig megcáfolja.

Elmondta, meggyőződése, hogy Ukrajna belátható időn belül nem léphet be a NATO-ba. Mégpedig azért, mert a NATO-alapszabályok szerint olyan országot felvenni, amelyik háborúban áll, nem lehet.

A címlapfotó illusztráció.