×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezt minél előbb meg kell oldani! – nem Soros a döntéshozó az uniós vitákban

 

Nem született megegyezés a csütörtök esti uniós csúcson a költségvetéssel és az esetleges jogállami, politikai feltételekkel kapcsolatban. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel kijelentette, hogy olyan megoldást keresnek, ami mindenki számára, tehát Magyarország és Lengyelország számára is elfogadható. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a Kossuth Rádióban: az egész vita lényege, hogy létrejön-e egy olyan eszköz az unióban, amellyel rá lehet kényszeríteni a magyar kormányra olyat, amit nem akar, például, hogy fogadjon be bevándorlókat – közölte az M1 Híradója.


Csütörtökön este tartottak videókonferenciát az uniós tagállamok vezetői. A hétéves uniós költségvetés és a gazdasági helyreállítási csomag, valamint az ez ellen benyújtott magyar és lengyel vétó is terítéken volt.

A legtöbb uniós tagország elégedett az Európai Parlamenttel kötött, a jogállamisági mechanizmust is magában foglaló megállapodással” – jelentette ki Brüsszelben Charles Michel.

Az Európai Tanács elnöke hozzátette: mivel azonban néhány tagállam nem támogatja azt, az Európai Tanács továbbra is mindenki számára elfogadható megoldást keres.

Ezt minél előbb meg kell oldani

Angela Merkel, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország kancellárja pedig úgy fogalmazott: szerinte a német soros elnökség és az Európai Parlament közötti megállapodás jó és kiegyensúlyozott. A magyar és a lengyel vétó azonban komoly problémát jelent.

Ezt minél előbb meg kell oldani” – fogalmazott Angela Merkel, aki hozzátette: fenyegetés helyett kemény közös munkára van szükség a patthelyzet feloldására.

Csakhogy éppen Soros György fenyegette meg Magyarországot és Lengyelországot” – mondta a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette:

Soros György a napokban utasításokat adott a brüsszeli bürokratáknak, hogy mit tegyenek.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a milliárdos cikkében hazugságokat állít Magyarországról. Sokan azért állnak mellette, mert Soros György fizet nekik.

Az európai uniós vitákban az állam- és kormányfők döntenek, ez nem Soros György dolga – jelentette ki a kormányfő, majd hozzátette: az unió történetében nem ritkák a késhegyig menő költségvetési viták, hiszen 27 tagállam érdekeit kell összehangolni, de Magyarország ki fog állni a saját érdekei mellett.

A jog valódi érvényesülése a fontos

Hazánk számára fontos, hogy olyan megoldás szülessen, amelyben valóban a jog szempontjai érvényesülnek és nem a politikai többség akarata” – szögezte le Orbán Viktor, majd úgy fogalmazott: a migránsok befogadását nem kényszeríthetik ránk.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország stabil országként a korábbi hitelek megújításaként jó feltételekkel jutott kölcsönhöz a nemzetközi pénzpiacokon, így

a vita nem befolyásolja a tervezett magyarországi fejlesztéseket.

Soros György csütörtökön ismét teljes erőből Magyarországra támadt – értékelte a történteket a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője.

Deutsch Tamás úgy fogalmazott: a spekuláns már 2015 óta azt akarja elérni Brüsszelben, hogy ne adjanak pénzt, sőt, büntessék is meg azokat az országokat, amelyek nem akarnak illegális bevándorlókat befogadni.

A magyarok nemcsak a bevándorlást utasítják el, hanem azt is, hogy Brüsszel a járvány idején feltételekhez kösse a gazdasági segítséget. Ez derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb kutatásából.