×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Törvényben tiltanák be a rendőrségi videók „rosszindulatú” terjesztését

 

Megtiltaná a munkájukat végző rendőrökről készült fotók és videók „rosszindulatú” megosztását egy törvényjavaslat Franciaországban. A jogszabály támogatói szerint ez megvédené az egyenruhásokat a támadásoktól a közösségi médiában, az Amnesty International viszont a szólásszabadság megsértésétől retteg.

Új passzussal bővülhet a francia rendvédelmi törvény 24. cikke, miszerint egy év börtönnel és 45 000 euró pénzbüntetéssel lenne büntethető, aki a rendőrök „testi vagy szellemi integritásának károsítására” alkalmas képeket vagy videókat terjeszt a közösségi médiában.

A módosítást Jean-Michel Fauvergue, Emmanuel Macron elnök pártjának (LREM) képviselője javasolta, de a francia rendőri szakszervezet is régóta lobbizott érte. Az internetes károkozással kapcsolatos jogszabályok jelenleg nem nyújtanak kellő védelmet a rendőrség számára – idézte Stanislas Gaudont, a szakszervezet vezetőjét a France24 hírportál.

„A törvényekkel az a baj, hogy csak akkor alkalmazhatók, ha a felvétel már kikerült az internetre. De akkor már késő, a kár már megtörtént” – fogalmazott Gaudon. A szakember szerint a javaslatot tovább kellett volna gondolni, és kötelezővé tenni a rendőrök arcának kitakarását vagy elmosását a megosztott videókban.

„A módosítás célja, hogy a közösségi médiában közzétett videók miatt ne érhessék atrocitások a rendőröket és családtagjaikat”

– mondta Alice Thourot, az LREM képviselője a France Inter rádióban.

Kritikusai is bőven vannak az új törvényjavaslatnak. A francia újságíró szövetség 30 tagja november 8-án nyílt levelet tett közzé, mert szerintük a módosítás „az újságírás szabadságát fenyegeti”. Mintegy 800 filmes és fotós egy másik nyílt levélben azzal érvelt, hogy a törvényjavaslat „egyenlő a cenzúrával”, és ha érvényben lett volna a 2018-2019-es sárga mellényes tüntetések idején, nem lehetett volna tudósítani az eseményekről.

Közben a Soros Györgyhöz köthető Amnesty International is véleményt formált. A szervezet kijelentette, hogy a törvény elfogadása esetén a francia kormány megsértené az ENSZ 1966-ban elfogadott, polgári és politikai jogokról szóló nemzetközi alapokmányát, amely védi a véleménynyilvánítás szabadságát.