Az egészségügyi unió a válasz egy lehetséges újabb járványra

 

Az Európai Unió egészségügyi rendszereinek megerősítésére, valamint a jelenlegi, koronavírus-járvány okozta válsághoz hasonló esetleges jövőbeli járványokra való jobb felkészültség és hatékonyabb reagálás érdekben az EU további lépéseket tesz az európai egészségügyi unió kiépítése felé – közölte az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos Brüsszelben szerdán.

Sztella Kiriakídisz az unió biztonságosabb egészségi rendszereinek keretére vonatkozó bizottsági javaslatok bemutatásakor közölte, a jelenlegi járvány és a jövőbeli egészségügyi vészhelyzetek elleni küzdelem sikere érdekében fokozottabb koordinációra van szükség uniós szinten.

A javaslatok középpontjában a határokon át terjedő súlyos egészségügyi fenyegetésekre vonatkozó jogi keret megújítása, valamint a kulcsfontosságú uniós ügynökségek, nevezetesen az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) válsághelyzetekre való felkészültségének és reagálási szerepének megerősítése szerepel – közölte.


Levonjuk a tanulságokat a jelenlegi egészségügyi válságból, és megerősítjük felkészültségünket, illetve a határokon átnyúló egészségügyi veszélyek kezelésére való képességünket” – fogalmazott.

A bizottság szerint a tagállamoknak javítaniuk kell az egészségügyi rendszereikre vonatkozó jelentéstételt, amelynek ki kell terjednie egyebek mellett a rendelkezésre álló kórházi ágyak számára, a speciális kezelésekre, az intenzív betegellátási kapacitásra, az egészségügyi szakemberek számára.

A javaslat szerint a bizottság uniós szintű egészségügyi válsághelyzet- és világjárvány-készültségi tervet és ajánlásokat dolgoz ki, amelyek a nemzeti szintű tervek elfogadásához szolgáltatnak alapot.

A nemzeti terveket az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ és más uniós ügynökségek támogatásával fogják kidolgozni. A terveket az Európai Bizottság és az uniós ügynökségek ellenőrzik.

A mesterséges intelligencia és más fejlett technológiai eszközök felhasználásával uniós szinten megerősített, integrált felügyeleti rendszer jön létre.

Közös uniós szükséghelyzet kihirdetése pedig lehetőséget adna a fokozott koordinációra, és lehetővé tenné a válság szempontjából releváns termékek kifejlesztését, felhalmozását és beszerzését – közölte.

A címlapfotó illusztráció.