×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Elhagyjuk az EU-t, de nem hagyjuk el Európát” – tovább erősödhet a brit–magyar szövetség

 

Paul Fox az első nagykövet, aki a Brexit utáni időszakban kezdi meg munkáját hazánkban. Az országok közötti kapcsolat inkább a kétoldalúság felé mozdul, és az együttműködés annak ellenére is erősödhet, hogy az Egyesült Királyság kilép az EU-ból.

Paul Leonard Fox, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának nagykövete (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

„A fókusz a kétoldalú kapcsolatok erősítésén lesz. Ugyan elhagyjuk az Európai Uniót, de nem hagyjuk el Európát. Attól, hogy nem leszünk részei az unió intézményeinek, még nem jelenti azt, hogy a kapcsolataink Európa különböző országaival gyengülnének, sőt erősödnek majd”

– emelte ki Paul Fox a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette,

nagyon fontos időszak következik Magyarország és az Egyesült Királyság számára is.

Magyarországgal sok közös érdekünk és értékünk van, legyen az a biztonság terén, a gazdaság terén, vagy éppen az emberek közötti kapcsolatok terén. A következő 12 hónapban, van egy terület, amelyen különösen szorosan dolgozunk majd együtt, ez a klímaváltozás.

Jövőre az Egyesült Királyság Olaszországgal közösen  fogja szervezni Glasgow-ban az ENSZ klímacsúcsot. Ez egy létfontosságú találkozó lesz, amelyen barátainkkal és szövetségeseinkkel arról kell döntenünk, hogy

mit szükséges tennünk annak érdekében, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Ebben nagyon sokat tehetünk Magyarországgal közösen is.

A  „Verseny a nullához” kampányunkban együtt dolgozunk az üzleti szférával és a kormányzattal is Magyarországon. Célja, hogy elérhessük a nettó nulla szén-lábnyomot 2050-re.

Együttműködünk kulcsfontosságú a magyar cégekkel e téren. Ráadásul  Magyarország maga is élen jár ebben, személyesen a köztársasági elnök,

Áder János is érdekelt és komoly aggodalommal viseltetik az egész klímakérdést illetően. Ő egy komoly mozgatóerő ebben Magyarországon

– mondta a nagykövet.

Szeretném, hogy vállalkozások között is kialakuljon egy kapcsolat ebben a témában,  hogy arról tárgyaljanak, mit tudnak tenni a klímaváltozás kihívásainak leküzdésére; legyen az az egyszer használatos műanyagok megszüntetése, a hulladékok kezelése, vagy éppen az energiafordulat – fogalmazott.

A kétoldalú kapcsolatokat illetően számos téren tudunk előre lépni. Az egyik nyilvánvalóan a kereskedelem és gazdaság területe. Néhány meghatározó brit cég már jelen van Magyarországon, de szeretnénk bátorítani a többeket is.

A brit cégek kulcsszerepet töltenek be az autóiparban az ellátási láncban, beszállítóként,

illetve a nagy cégek, mint a Vodafone, a Tesco jelen vannak. Van egy komoly jelentét, de rajta vagyok azon, hogy ez bővüljön és fejlődjön. Ami a védelmi együttműködést illeti, az  egy olyan terület, amelyen egymást erősíthetjük. Nagy várakozással tekintünk a további együttműködés elé a magyar Honvédelmi Minisztériummal. Tárgyalunk az együttműködésről, összefogásról és segítségről, amit nyújtani tudunk. A harmadik terület pedig, amit szintén fontosnak tartok, az az emberek közötti kapcsolatok.

A British Council működik, és részt vesz a nyelvoktatásban, de emellett kiemeltnek tartom az oktatási kapcsolatok fejlesztését.

Visszatérve az Európai Unióra, ott lényegesek az állampolgárok jogai. A kilépésről szóló megállapodás tartalmazza a jogok megőrzését:

a brit állampolgárokét Magyarországon és a magyarokét az Egyesült Királyságban.

Amit én látni szeretnék az egy megállapodás a jövőbe tekintve. Arról, hogy a Magyarországról és Egyesült Királyságból érkezők és utazók az átmeneti időszak után is nagyjából a jelenlegi feltételek mellett tudjanak dolgozni, tanulni és élni. Én azt hiszem, hogy ez lehetséges, és erről már tárgyaltam magyar barátainkkal, a megfelelő irányba haladunk. De ehhez szükség van az átfogó megállapodásra az év végéig a jövőbeli kapcsolatokról az unió és Nagy-Britannia között.

A regisztráció brit rendszere világos,

hiszen már több mint 100 ezer magyar állampolgár élvezi ennek előnyét. A budapesti parlament is hamarosan elfogadja majd azt a jogszabályt, amely világossá teszi, hogy az itt élő brit állampolgároknak mit kell tenniük.

Rendszeresen beszélünk erről magyar barátainkkal a kormányzatban, és a tervek szerint még ebben a hónapban tartunk egy információs napot a brit állampolgároknak, amelyen talán már kristálytisztán tudjuk, hogy milyen szabályozás vonatkozik majd rájuk” – magyarázta a nagykövet.


A teljes beszélgetés itt hallgató meg.

A címlapfotó illusztráció.