×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Folyamatos iszlamista háború zajlik, Európa kiütötte saját kezéből az eszközöket

 

Európa biztonsága, a polgárok fizikai biztonsága, ennek megteremtése került a figyelem előterébe az elmúlt hetekben. Nizzában a templomi késelés, október első felében szintén Franciaországban a tanár gyilkosság, Bécsben a hét eleji támadássorozat, ezek mind-mind iszlamista hátterű erőszakos cselekmények voltak.

A kérdés talán az, ezekkel kapcsolatban, hogy intézményesen mit kellene és mit tud tenni az Európai Unió, amely tagállamok összessége. A kérdés, hogy mennyiben határozzák meg ezek az események az európai folymatokat vagy az európai folyamatok ezeket az eseményeket, hiszen létezik közös kül- és biztonságpolitika, létezik biztonsági- és védelmi együttműködés.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában azt mondta, a szemlélettel van a probléma.

Kifejtette, nem létezik olyan egzakt nyilvántartás, amely az elmúlt évtizedekben vagy akár észbekapva, 2015 utántól figyelemmel kísérné a terrorizmussal kapcsolatos eseményeket, és adott esetben vészjelzéseket adna a kormányoknak.

Olyan ideológiai teret teremtett Európa, amelyben tulajdonképpen saját maga kezéből kiütötte azokat az eszközöket, amellyel rutinszerűen és viszonylag gyorsan tudna reagálni biztonsági kihívásokra” – fogalmazott.

Az osztrák hatóságoknak tudomásuk volt arról, hogy ez a börtönből kiengedett, Iszlám Állammal szimpatizáló, bevándorló hátterű fiatal fegyvert próbált vásárolni egy környező országban, tehát  – Speidl Bianka szerint – felvetődik a kérdés, hogy ez az esemény miért nincsen szankcionálva?

Elmondta, a most elkövetett merényletek egy folyamatos háborút feltételeznek.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.
A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!