×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Este nyolc után megáll az élet Ausztriában

 

Keddtől újra érvénybe lép az éjszakai kijárási tilalom Ausztriában, jelentette be Sebastian Kurz kancellár. Este nyolc és reggel hat óra között az emberek nem hagyhatják el a lakhelyüket, bezárnak az éttermek és a kocsmák, a boltok és az iskolák azonban nem. A lezárások miatt a bevételeiktől eleső szállodák kompenzációt igényelhetnek az államtól.

Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Belgium, Németország és Olaszország után Ausztria is jelentős korlátozásokat jelentett be szombaton. Sebastian Kurz kancellár szerint az intézkedésekre „feltétlenül szükség van” azért, hogy megfékezzék a koronavírus-járvány terjedését és ne terheljék túl az egészségügyi rendszert.

Az új rendelkezések értelmében keddtől este nyolc és reggel hat óra között lakhelyelhagyási tilalom lép érvénybe. Ez alól csak a munkába járás, a bevásárlás, az orvos vagy gyógyszertár meglátogatása, a rászorulók (idősek, betegek) gondozása, valamint a testmozgás jelent kivételt.

Bezárnak a vendéglátóhelyek, készételt csak elvitelre vagy rendelésre lehet vásárolni, a kis- és közepes üzletek azonban nem. A kilépési korlátozások egyelőre két hétig, november 12-ig maradnak érvényben, a többi korlátozást a hónap végéig alkalmazzák Ausztriában.

Az óvodák és az általános iskolák nyitva maradnak, a maszkviselési kötelezettséget azonban kiterjesztik a 10-14 éves diákokra is. Az egyetemek és főiskolák továbbra is online oktatásban működnek.

A szállodák és magánszemélyek részére zárva tartanak, az üzleti úton lévők azonban megszállhatnak a hotelekben.

Kurz és Margarete Schramböck gazdasági miniszter bejelentette, hogy a szállodai szektor résztvevői a kiesett bevételeik 80 százalékáig kompenzációt igényelhetnek a kormánytól. A kárpótlás alapját a 2019. novemberi bevételek adják, és az összeg az osztrák gazdasági minisztérium becslései szerint meghaladja az egymilliárd eurót.