Megkezdődött az országos Covid-tesztelés Szlovákiában

 

Nagy lakossági- és médiaérdeklődés mellett szombaton reggel Szlovákiában megkezdődött az országos koronavírus-tesztelés. Országszerte összesen 5314 tesztelőhelyet alakítottak ki, amelyek reggel héttől este 10 óráig állnak rendelkezésre. Magyar és osztrák orvosok és ápolók is jelezték, hogy segítenek a példa nélküli akcióban.

A szlovák közszolgálati rádió és az internetes hírportálok jelentései szerint országszerte hosszú sorokban várakoznak az emberek a tesztelésre. Számos helyen akár két-háromórás várakozásra is fel kell készülni. A Bumm.sk hírportál szombat reggel arról tudósított, hogy hasonló a helyzet a magyarok lakta nagyobb dél-szlovákiai városokban is.

Szlovákiában összesen 5314 tesztelőhelyet alakítottak ki, amelyek reggel héttől este 10-ig állnak rendelkezésre.


Az emberek antigén-gyorstesztnek vetik alá magukat, s a mintavétel után mintegy fél órával már mindenki megtudja, hogy pozitív vagy negatív lett-e a tesztje. A részvétel önkéntes. Akinek negatív lesz a tesztje, azokra a jövő héten már nem fog vonatkozni a kijárási tilalom.

Az országos tesztelés kétnapos, és vasárnap este zárul. Akik most nem tudják leteszteltetni magukat, azoknak egy hét múlva, szombaton és vasárnap lesz újra lehetőségük megtenni.

A mintavételt csak szakképzett egészségügyi személyzet végezheti el, amelyből azonban hiány van az országban, és ez szombat reggel is kisebb bonyodalmakat okozott. A szlovák hatóságok ezért az elmúlt napokban több ízben is felszólították a külföldön dolgozó szlovák orvosokat és nővéreket, hogy jöjjenek haza és segítsenek a tesztelésnél. Csehországban mintegy 3000 szlovákiai orvos dolgozik, míg a nővérek száma ennek duplája.

Szlovákia a szomszédos országoktól is segítséget, egészségügyi szakembereket kért. Pozsonyban péntek este közölték, hogy Magyarország a kért ötven helyett 200 egészségügyi dolgozót küld Szlovákiába. A magyar fél hozzáállásáért Ivan Korcok szlovák külügyminiszter köszönetet mondott.

A magyar egészségügyi szakemberek Nyitra, Révkomárom, Léva és Tőketerebes környékén fognak dolgozni. További 50 egészségügyi dolgozó Ausztriából érkezik Szlovákiába.

Az országos tesztelést a szlovák hadsereg vezényli le, amely a példa nélküli széles körű akcióba több mint 8000 katonáját vonta be.

A címlapfotó illusztráció.