Putyin terrorellenes együttműködést ajánlott fel Macronnak

 

Moszkva együttműködését ajánlotta fel Párizsnak a terrorizmus elleni küzdelemben Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki táviratban fejezte ki együttérzését francia hivatali partnerének, Emmanuel Macronnak a Franciaországban történt merényletek miatt.

Különösen nagy felháborodást vált ki a (nizzai) templom falai között elkövetett cinikus és kegyetlen támadás. Ismételten meggyőződhettünk arról, hogy a terroristák számára abszolút idegenek az emberi erkölcs fogalmai. Nyilvánvaló, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem megköveteli az egész világközösség erőfeszítéseinek valós egyesítését” – szól Putyin üzenete.

Az orosz államfő megerősítette Moszkva készségét a legszorosabb együttműködésre Párizzsal és más partnerekkel a terrorelhárítás minden területén.


A Charlie Hebdo szatirikus hetilap Mohamed prófétáról készült karikatúrái elleni tiltakozással indokolt újabb erőszakhullámra reagálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az emberek vallásos érzelmeinek megsértését és a gyilkosságot is „abszolút megengedhetetlennek” nevezte.

Kifejezte meggyőződését, hogy

Oroszországban már csak a hatályos törvények miatt sem jelenhetne meg egy, a Charlie Hebdóhoz hasonlatos kiadvány.

Rámutatott, hogy noha a keresztény vallás van túlsúlyban, az országban 20 millió mohamedán él.

Peszkov szerint Oroszországban a vallási hovatartozás nem játszik szerepet az állami tisztségekre történő kinevezésben, és az ilyen alapon való korlátozást a törvény is tiltja. A szóvivő kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy szabad-e Istenről karikatúrát rajzolni.

Ez egy olyan nehéz téma, hogy a megvitatásában hivatalos állásponttal részt venni lehetetlen” – fogalmazott Peszkov.

Október 16-án egy moszkvai születésű, Franciaországban menekültstátust kapott 18 éves csecsen azért fejezte le Párizs közelében Samuel Paty tanárt,

mert a szólásszabadságról tartott óráján a Charlie Hebdo magazinban megjelent Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak.

Búcsúztatóján Macron államfő azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi világi értékrendjét a radikális iszlámmal szemben, ami indulatokat váltott ki a muzulmán világban.

Ramzan Kadirov csecsen vezető kedden azt állította, hogy Macron kijelentései terrorizmust szítanak, szerdán pedig pénzjutalmat ajánlott fel azoknak a szülőknek,

akik újszülött gyermeküket Mohamedről vagy valamelyik hozzátartozójáról nevezik el.

A gyereknevek után fizetendő 100 ezer rubeles (mintegy 400 ezer forint) támogatásról szólva Peszkov azt mondta, hogy az ügy részleteit nem ismeri, de ha a köztársaságnak szabad pénzeszközei vannak, csak hasznos lehet, ha azokat a születésszám növelésére fordítja. Hozzátette azt is hogy nem kíván részt venni a Kadirov kijelentéseivel kapcsolatos teológiai vitában.

A címlapfotó illusztráció.