×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Macron megkettőzi a terrorellenes erőket a lefejezős merénylet után

 

Elítélte és iszlamista terrortámadásnak nevezte Emmanuel Macron a csütörtök reggeli mészárlást, amely során egy muszlim férfi késsel elvágta egy asszony torkát, két másik embert pedig halálra sebzett Nizzában. A francia elnök bejelentette, hogy 7000-re növelik a Sentinel nevű terrorellenes egységben részt vevő katonák számát. A volt malajziai miniszterelnök, Mahathir Mohamad azt írta a Twitteren, hogy a muszlimoknak „joguk van franciák millióit megölni a múlt bűnei miatt”. A bejegyzést azóta eltávolították.

A köztársasági elnök a francia nemzetgyűlés ülését megszakítva utazott Nizzába, hogy személyesen tájékozódjon az ott kialakult helyzetről. Macron csütörtök délutáni beszédében „az egész francia nemzet együttérzését és támogatását” tolmácsolta a katolikusoknak, a három ember halálát okozó mészárlást pedig „iszlamista terrortámadásnak” nevezte.

Macron azt is bejelentette, hogy 3000-ről 7000-re növelik a Sentinel nevű terrorelhárító egységbena katonák és rendőrök számát.

Közben az elektronikus hírközlésért felelős francia államtitkár, Cédric O arra kérte a Twitter vezetését, hogy függessze fel Mahathir Mohamad volt malajziai miniszterelnök Twitter-fiókját.

Mohamad csütörtökön azt írta a közösségi médiában, hogy a muszlimoknak „joguk van franciák millióit megölni a múlt bűnei miatt”.

Az államtitkár szerint amennyiben a Twitter nem függeszti fel a volt miniszterelnök fiókját, „bűnrészessé válik gyilkosságra való felbujtásban”. A Twitter nem sokkal később törölte a nagy felháborodást kiváltó bejegyzést.

A nizzai merényletet követően Franciaország több nagyvárosában és a szaúd-arábiai Dzsiddában is késsel fenyegetőző iszlamistákat fegyvereztek le.

Letartóztattak egy nemzeti viseletbe öltözött, késsel hadonászó afgánt csütörtökön Lyonban, korábban pedig egy másik, késsel felszerelkezett férfit semlegesítettek a rendőrök Avignonban – számolt be a Nice Matin című napilap online kiadása. A francia rendőrség szerint a férfi hasonló tettre készült, mint a nizzai késelő, aki reggel három embert megölt. Szintén csütörtökön egy késes támadó rontott rá a dzsiddai francia konzulátus dolgozóira, egy embert megsebesített.

Csütörtök délután 3 órakor Franciaország-szerte megszólaltak a templomok lélekharangjai a nizzai támadás áldozatainak emlékére.