„A muszlimoknak joguk van franciák millióit megölni a múlt mészárlásai miatt”

 

A muszlimoknak „joguk van haragudni és francia emberek millióit megölni a múlt mészárlásai miatt” – írta Mahathir Mohamad, Malajzia volt miniszterelnöke a közösségi médiában a három halálos áldozatot követelő nizzai mészárlásra reagálva. A Twitter nem sokkal ezután eltávolította az erőszakra buzdító bejegyzést.

Mohamad azt állította, hogy a franciák történelmük során több millió embert öltek meg, akik közül sok muzulmán volt.

A Nizzában történt csütörtöki terrortámadás után közzétett bejegyzéssorozatban – amelyet a Twitter azóta az etikai irányelvek megsértésére hivatkozva törölt – Mohamad kifejtette:


„Mivel minden muszlimot és a muszlimok vallását hibáztattátok azért, amit egy dühös ember tett, a muszlimoknak joguk van megbüntetni a franciákat. A (francia árukra kivetett) bojkott nem tudja kompenzálni a franciák által éveken át elkövetett sok rosszat.”

A 92 éves ázsiai politikus Emmanuel Macron francia elnököt is kritizálta a néhány héttel ezelőtti esetre adott reagálása miatt, amikor egy 18 éves csecsen származású iszlám fundamentalista a nyílt utcán lefejezte Samuel Paty francia történelemtanárt. Mohamad „rendkívül primitívnek” nevezte az elnököt.

„Macron nem adja jelét, hogy civilizált lenne. Rendkívül primitív módon az iszlám vallást és a muszlimokat teszi felelőssé az iskolai tanár meggyilkolásáért”

– írta a közösségi médiában.

Mahathir Mohamad ez év februárjáig volt miniszterelnök. Pártja, a Nemzeti Front (BN) idén először veszített választást azóta, hogy Malajzia 1957-ben függetlenné vált Nagy-Britanniától.