Drasztikus lépés: kitiltottak két magyar kormánytagot Ukrajnából

 

Történelmi sikert értek el a magyarok az önkormányzati választásokon Ukrajnában. A részvételi arány a magyar településeken magasabb volt az átlagosnál. Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy a magyarok tudták, hogy a mostani választásnak fontos tétje van. A KMKSZ a magyar kormánynak is köszönetet mondott. Hétfőn este drasztikus lépésre szánta el magát az ukrán fél: kitiltottak két magyar kormánytagot Ukrajnából – hangzott el az M1 Híradójában.


A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) minden olyan településen, ahol jelentős számban élnek magyarok, jelen lesz az önkormányzatokban.


Brenzovics László, a KMKSZ elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért a legnehezebb időszakokban is kiállt a kárpátaljaiak mellett.

A magyar kormány mindvégig kiállt a kárpátaljai magyarság mellett.

Úgy gondolom ez így lesz a továbbiakban is, és nemcsak a kárpátaljai magyarság, hanem egész Kárpátalja mellett, hiszen ebben a vészterhes időszakban a magyar kormány volt az, amely jelentős segítséget nyújtott nemzetiségtől függetlenül Kárpátalja lakosságának. Azt hiszem, erre nemcsak a kárpátaljai magyarság, hanem egész Kárpátalja számít” – mondta Brenzovics.

Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1-en azt mondta, fontos, hogy minél több helyen legyen magyar képviselet Kárpátalján.

A szakértő kiemelte:

Ukrajna továbbra sem tartja tiszteletben az oktatási, a kulturális és a kisebbségi jogokat. Ezért kiemelten figyelni kell a magyarok érdekeire.

Hétfő délután az ukrán külügyminisztérium bekérette Magyarország kijevi nagykövetét, akinek tiltakozó jegyzéket adott át, amiért szerintük „Magyarország beleavatkozott Ukrajna belügyeibe” a helyhatósági választásokon azzal, hogy magyarországi tisztviselők kiálltak a KMKSZ mellett.

Hétfőn este drasztikus lépésre szánta el magát az ukrán fél: kitiltottak két magyar kormánytagot Ukrajnából.

A KMKSZ elnöke úgy fogalmazott: „Tragikomédia zajlik a diplomáciában”. Brenzovics László szerint az ukrán belpolitika azzal foglalkozik, hogy negatív híreket terjesszen Magyarországgal és Kárpátaljával kapcsolatban, Budapest nagylelkű gesztusait viszont figyelmen kívül hagyja.

A címlapfotó illusztráció.