Macron bejelentette, a Cheikh Yassine-t is feloszlatja

 

Újabb iszlamista szervezet felszámolását jelentette be kedden a francia államfő. Emmanuel Macron közölte, hogy szerdai ülésén a kormány feloszlatja a palesztinbarát Cheikh Yassine közösséget, mert az iszlamista csoport „közvetlenül érintett” Samuel Paty meggyilkolásában.

A történelemtanárt azért fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján megmutatta a diákoknak a Mohamed-karikatúrákat.


Emmanuel Macron, francia elnök (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Abdulmonam Eassa)

További ilyen jellegű döntések lesznek a következő napokban és hetekben egyesületeket és csoportokat illetően” – mondta kedd este a köztársasági elnök Párizs egyik északi elővárosában, Bobignyban.

A Cheikh Yassine kollektíva vezetője Abdelhakim Sefrioui iszlamista prédikátor, aki rögzítette az interneten terjesztett videót, amelyben Samuel Paty egyik tanítványának apja uszított a Párizstól ötven kilométerre, Conflans Saint-Honorine-ban lévő iskola oktatója ellen az állítólagos istenkáromlás miatt.

Hétfőn Gérard Darmanin belügyminiszter már bejelentette a Kollektíva a Franciaországi Iszlamofóbia Ellen (CCIF) nevű szervezet és a szalafisták által alapított Baraka City humanitárius egyesület feloszlatását.