×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felrúgták a megállapodást az elnökjelölti vita szervezői

 

Hagyományosan külpolitikai témákat szoktak az utolsó elnökjelölti vitákon érinteni, az eredeti terv szerint most is így lett volna, ám a szervezők más tartalmú témalistával rukkoltak elő. Ezt az eljárást erőteljesen kifogásolja a Trump-kampánystáb, és akár a vita elmaradását is eredményezheti, ha a szervezőbizottság nem tud konszenzust teremteni. A szervezők közben arról is döntöttek, hogy csak annak a jelöltnek lesz bekapcsolva a mikrofonja, aki éppen soron van. Így akarják megakadályozni az egy hónappal ezelőtti, ohiói vitában tapasztalt káoszt.

A vita moderátora Kristen Welker, az NBC csatorna Fehér Házba akkreditált tudósítója és műsorvezetője lesz. A hat témakör elején mindkét jelölt két-két perces blokkban reagálhat az eredeti kérdésre, amelyet Welker feltett a számára, ám ez idő alatt a másik jelölt mikrofonja kikapcsolva marad. Ezt követően kerülhet sor a „nyílt vitára”, így közbevágásokra csak ebben a szakaszban lehet számítani.

Kristen Welker a múlt héten tette közzé, milyen témákat tervez felvetni az eseményen. Ezek a tervek szerint a következők lesznek:

  •         Harc a Covid–19 ellen
  •         Amerikai családok
  •         Faji helyzet Amerikában
  •         Klímaváltozás
  •         Nemzetbiztonság
  •         Vezetés

Tegnap Donald Trump kampánymenedzsere, Bill Stepien levelet írt a szervezőknek, amelyben kifogásolta, hogy végül nem azokat a témákat hirdették meg, amelyekben előzetesen megállapodott a két kampánystáb. Nyilvánosságra hozott levelében Stepien azt írta: a régi szokásoknak megfelelően abban bíztak, hogy az utolsó vita témája ezúttal is a külpolitika lesz, ezért sürgeti a szervezőket, hogy gondolják újra a megadott témákat, és térjenek vissza az eredeti, már jóváhagyott tervhez.


A kampánymenedzser levelében úgy fogalmaz: érthető, hogy Joe Biden kerüli a külpolitikai teljesítményét érintő témákat, főleg azóta, hogy Trump elnök történelmi békemegállapodást hozott tető alá Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között. Stepien hozzáteszi: Biden a végeérhetetlen háborúkat támogatta és segélyeket osztogatott ellenségeiknek, például Iránnak is.

Donald Trump és Joe Biden az első elnökjelölti vitája 2020. szeptember 29-én, Ohióban (Fotó: EPA/Morry Gash)

Stepien szerint Biden 47 éves washingtoni működése ideje alatt mindig Kína javára döntött a dolgozó amerikai emberekkel szemben, amit tovább árnyal, hogy nemrég napvilágra került levelezésben őt magát említették meg egy, a Kínai Kommunista Párthoz kötődő energetikai cég és a fia, Hunter Biden közötti ügylet kedvezményezettjeként.

Ha egy, az Egyesült Államok elnöki székére pályázó, vezető párt jelöltjét a Kínai Kommunista Párt kompromittálja, az olyasvalami, amiről az amerikai embereknek hallaniuk kell, de nem meglepő, hogy ezt Bidenék el akarják kerülni.

A kampánymenedzser hozzáteszi: a bizottság egyértelműen Biden-párti, amit az első vita moderátora, Chris Wallace teljesítménye is bizonyított. Most a bizottságon a sor, hogy a kampány integritása és az amerikai emberek érdekében újragondolják a vita témaköreit, és az eredeti megegyezés szerint a külpolitika legyen a vita első számú tematikája – tette hozzá.

A vitát a tervek szerint a biztos republikánus államnak számító Tennessee-ben, Nashville-ben rendezik meg október 22-én este, magyar idő szerint október 23-án, hajnali háromkor.