Michel: A legmagasabb szintű együttműködésre van szükség a járvány leküzdéséhez

 

A váratlan és komoly hatásokkal járó koronavírus-járvány leküzdéséhez a lehető legmagasabb szintű együttműködésre van szükség az Európai Unió tagországai között – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozását követően pénteken

Michel sajtóértekezletén kiemelte, a következő hónap járványügyi eredményei, illetve az arra adott összehangolt válaszok jelentős hatással lesznek a hosszú távú következményekre.

Elmonda, a tagországi vezetők zárónyilatkozatukban elítélték Ankara újabb egyoldalú és provokatív fellépéseit a Földközi-tenger keleti medencéjében és a török vezetést intézkedései visszavonására, a feszültség enyhítésére szólították fel. Fehéroroszországgal kapcsolatban, a vezetők szolidaritásukat fejezeték ki Litvániával és Lengyelországgal, valamint továbbra is elítélték a tüntetők ellen alkalmazott hatósági erőszakot.


A csúcstalálkozó résztvevői felszólították Oroszországot, hogy folytassa tárgyalásait Ausztráliával és Hollandiával az MH17-es lajstromszámú maláj utasszállító gép 2014-ben történt lelövése kapcsán.

Azt közölte, hogy a tagországok az afrikai országok egészségügyi rendszereinek támogatása mellett érveltek a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel összefüggésben. Beszélt arról is, hogy noha elkötelezték magukat, hogy meghaladják üvegházhatású gázok esetében kitűzött, az 1990-es referenciaértékhez viszonyított 40 százalékos kibocsátás-csökkentési célt.

Azonban továbbra is megosztottak abban, hogy miként és hány százalékkal csökkentsék az kibocsátását a 2030-as határidőig. A tagállamok a kérdésre következő, decemberben esedékes csúcsértekezletükön térnek vissza – közölte Michel

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletén kijelentette, a koronavírus-járvány minden uniós tagállamot érintő rohamos terjedése miatt gyors előrelépésre van szükség a nyár elején elfogadott, a járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügy alap végrehajtásában.

Elmondta minden uniós vezető támogatta azt az elképzelést, hogy a tesztelési stratégiák összehangolására, a vizsgálati módszerek közös értékelésére, a tesztek kölcsönös elismerésére, és az EU-ba történő elengedhetetlen beutazás ideiglenes korlátozására, illetve az uniós határokon belüli mozgás nyomon követésére van szükség.

Merkel arról is beszélt, hogy az Európai Parlamenttel (EP) folytatott költségvetési tárgyalások összetettek, de van mozgástér az EP kívánságainak figyelembevételéhez anélkül, hogy a tagországi vezetők júliusi megállapodását elvetnék. Szavai szerint nincs lehetőség egyhangú döntést hozni a helyreállítási alapról, ha nem tudható, miként alakulnak az uniós hétéves költségvetésének számai. Az elfogadásban még a jogállamiság feltételek intézkedéscsomagja is szerepet játszik – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök a találkozót követően kijelentette, a Londonnal folytatott kereskedelmi kapcsolatok kialakításáról folytatott tárgyalásokon a halászati jogok kérdése nem áldozható fel, a francia halászok ugyanis tudják, hogy helyzetük nem lesz ugyanolyan a január elsejével kezdődő határidő után.

Kiemelte, az Európai Unió vezetői között teljes az egyetértés a jövőbeli kapcsolatokról kezdődött tárgyalások részleteit illetően. Arra kérték Michel Barnier uniós főtárgyalót, hogy továbbra is az uniós érdekeket szem előtt tartva folytassa a tárgyalásokat Nagy-Britanniával a rendelkezésre álló határidőig. Aláhúzta, az uniónak ki kell állnia néhány sarkalatos terület mellett, ilyen az egységes piac védelme vagy a halászati kérdések.

Nem áldozhatjuk fel a halászainkat. Készen állunk a megállapodásra, de nem bármilyen áron. Az Európai Uniónak nem feladata Boris Johnson brit kormányfőt boldoggá tenni” – fogalmazott.

Macron az unió hosszú távú költségvetést illetően azt mondta, tiszteli az Európai Parlamentet, azonban nyomós indokok vannak a kompromisszumra. Szavai szerint az uniós vezetők történelmi megállapodása a költségvetésről és a helyreállítási alapról mindig javítható, de ha annak javítása törékenyebbé teszi a feltételeket, akkor az irány nem jó, sokat kockáztatunk. A költségvetés elfogadása szükséges. Egyes tagországoknak nagy szükségük van a helyreállítási alap finanszírozására – tette hozzá a francia elnök.

A kétnapos uniós csúcstalálkozó témái között szerepelt a koronavírus-járványra adható tagállami intézkedések uniós összehangolása, a klímavédelem kérdése, az afrikai országokkal ápolt kapcsolatok, illetve aktuális külpolitikai ügyek áttekintése.