×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Törökország nem engedi át légterén az Örményországnak szánt segélyt?

 

Örményország azzal vádolta meg csütörtökön Törökországot, amely szövetségese a karabahi konfliktusban vele szemben álló Azerbajdzsánnak, hogy nem engedi át légterén a neki szánt segélyszállítmányt, miközben az azeri erők újabb támadásai humanitárius válságba sodorhatják a térséget.

Mind Örményország, mind Azerbajdzsán azzal vádolja a másikat, hogy nem tartja be a múlt szombaton életbe lépett tűzszüneti megállapodást. Szerdán Jereván is elismerte, hogy az azeri erők sok települést elfoglaltak Karabahban. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága figyelmeztetett, hogy a konfliktus miatt, amelyet súlyosbít a koronavírus-járvány, a következő hónapokban több tízezer ember szorulhat segélyre a térségben.

Örményország az Egyesült Államokból kapna száztonnányi segélyt, de az első szállító repülőgép, a Qatar Airways gépe nem tudott elindulni Los Angelesből, mert Törökország nem engedte át a légterén

– közölte Zareh Szinanjan, a diaszpóra ügyeivel foglalkozó örmény főbiztos. Az örmény polgári légiforgalmi hatóság megerősítette, hogy a gép nem tudott felszállni, de csak következtetni tudnak arra, hogy azért nem, mert nem engedték be a török légtérbe. Így a gépeknek most kerülő útvonalat keresnek Grúzián át – tette hozzá.
Törökország egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között.

Hegyi-Karabah Örményország támogatásával az 1992-1994-ben vívott háborúban elszakadt Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Mind Azerbajdzsán, mind Örményország saját területének tekinti az enklávét.

Közben csütörtökön is folytatódtak az összecsapások Hegyi-Karabahban és környékén. Jerevánban megint arról adtak hírt, hogy azeri drónok – megsértve a humanitárius tűzszünetet – Örményország területén, Satvan közelében mértek légicsapást örmény haditechnikai eszközökre, és életet vesztette két örmény katona, tízen pedig megsebesültek. Ezután a drónok lakott területeket támadtak, egy gyereket súlyos sebesülésekkel szállítottak kórházba.

Arajik Harutjunján hegyi-karabahi elnök csütörtökön a rendkívüli állapot miatt korlátozta az enklavén belüli utazásokat, és a kiutazást a területről.

A címlapfotó illusztráció.