×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sassoli: Az Európai Parlament nem blokkolja az uniós költségvetésről szóló megállapodást

 

Az Európai Parlament (EP) nem blokkolja a következő hosszú távú uniós költségvetésről szóló megállapodást, de vannak követeléseink, amelyek az európai polgárok érdekeit szolgálják – jelentette ki csütörtökön David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az Európai Tanács rendkívüli ülésének megkezdését követő sajtótájékoztatón.

Sassoli elmondta: Az EP ezért felszólítja a német uniós elnökséget, hogy nyújtson be konstruktív javaslatokat azokkal a fő kérdésekkel kapcsolatban, mint a stratégiai programok jobb finanszírozása, az új saját bevételi források, továbbá az uniós pénzek kifizetésének jogállami feltételekhez kötése.

Ha van akarat, akkor hamar megállapodás születhet” – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság új migrációs politikai javaslatával kapcsolatban elmondta, hogy a csomag határozott előrelépést jelent a menekültügyben. Aláhúzta: az EU-nak, mint világ legnagyobb gazdasági szereplőjének, szolidaritáson és felelősségvállaláson alapuló megegyezésre kell jutnia ebben a kérdésben.

A görög, ciprusi és török konfliktussal összefüggésben, az elnök az EP teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot és Ciprust. Sassoli kiemelte, hogy a vita rendezése csak párbeszéd útján megvalósítható, azonban a legrosszabb esetben, célzott szankciókat kell felhasználni Törökország ellen.

Az Alekszej Navalnij- ügyben az elnök pártatlan nemzetközi vizsgálatra szólított fel Oroszország a vegyi fegyverek terén tett nemzetközi kötelezettségvállalásainak megsértése miatt.

A fehérorosz válsággal kapcsolatban megerősítette, hogy az EP mindent megtesz, hogy a fehérorosz nép demokráciáért folytatott harcát és az elnyomás áldozatait támogassa.

A címlapfotó illusztráció.