Görögország és Törökország katonai konfliktuskezelési mechanizmust hozott létre

 

Görögország és Törökország kétoldalú katonai konfliktuskezelési mechanizmust hozott létre a Földközi-tenger keleti medencéjében esetlegesen bekövetkező viták és összetűzések kockázatának csökkentésére – közölte a NATO főtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Jens Stoltenberg közleménye szerint a NATO brüsszeli központjában a görög és a török katonai képviselők között tartott technikai megbeszélések során elért megállapodás a két fél közötti úgynevezett katonai forródrót létrehozását foglalja magában annak érdekében, hogy megkönnyítsék a konfliktusok megoldását.

A biztonsági mechanizmus teret nyithat további diplomáciai erőfeszítéseknek a két NATO-tagország között kialakult vita rendezéséhez – emelte ki a főtitkár.


A NATO tájékoztatása szerint a szövetségesek között esetlegesen kialakuló katonai konfliktus megelőzése érdekében a NATO első ízben az 1990-es években járult hozzá hasonló mechanizmus létrehozásához a régió NATO-tagországai között. A megállapodást hatékonyan csökkentette a feszültséget és teret adott a szélesebb diplomáciai tárgyalásoknak – közölték.

A Ciprus körüli tengerfenéken található energiahordozók feltárása számos vitát váltott ki. Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre.

Nemzetközi energetikai vállalatok a ciprusi görög kormány megbízásából jelentős földgázkészleteket tártak fel a sziget partjainál, ami komoly ellentéthez vezetett Nicosia és Ankara között. A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, azonban a nicosiai kormány nem hajlandó tárgyalni erről.

Törökország elutasítja az ásványkincsek kiaknázását a kizárólag általa elismert, szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság hozzájárulása nélkül. Törökország időközben olyan területeken kezdett el földgázkitermelést célzó fúrásokat végezni, amelyek Brüsszel szerint Ciprus kizárólagos gazdasági övezetéhez tartoznak. Törökország 2018 októberében indította útnak első fúróhajóját. A feltárások Görögország szerint görög felségvizeken zajlanak.

Az Európai Unió állásfoglalása szerint ezek a kutatások sértik a nemzetközi jogot.

A címlapfotó illusztráció.