×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Történelmi sikert aratott Soós Zoltán Marosvásárhelyen

 

Komoly sikereket hozott az erdélyi magyarság számára a tegnapi romániai önkormányzati választás. A legnagyobb győzelem egyértelműen Marosvásárhely visszaszerzése. Itt él az erdélyi városok közül a legnagyobb magyar közösség, ám a település összlakosságához képest kisebbségben vannak. Így bravúr, hogy – 20 év román vezetés után – újra magyar polgármester veszi át az irányítást. Ugyanígy, sikerült visszavenni Szászrégen és megtartani Szatmárnémeti irányítását. Az RMDSZ, vagyis a legnagyobb romániai magyar párt jónak tartja az eredményeket – közölte az M1 Híradója.


Hatalmas üdvrivalgással fogadták szimpatizánsai vasárnap éjjel Soós Zoltánt a marosvásárhelyi kampányközpontban. A magyar jelölt történelmi sikert aratott. Két évtized után lesz ugyanis újra magyar polgármestere Marosvásárhelynek.

Soós Zoltán beszédét többször is vastapssal szakították félbe. A magyar politikus elmondta: a kampányban tett ígérete szerint valamennyi marosvásárhelyi polgármestere lesz, nemzetiségtől függetlenül.

Vasárnap szigorú járványügyi óvintézkedések mellett tartották meg Romániában az önkormányzati választásokat. A szavazásra jogosultak kevesebb mint fele döntött a települési és megyei vezetők négyéves mandátumáról.

Bár a magas részvétel elmaradt, de a magyar siker nem.

A következő ciklusban négy erdélyi megyét is vezethet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben megválasztott tanácselnök. A székelyföldi Hargita megyében Borboly Csaba, Kovászna megyében Tamás Sándor szerzett újabb elnöki mandátumot. Maros megyében Péter Ferenc, Szatmár megyében pedig Pataki Csaba folytathatja a munkát.

Az RMDSZ a hétfői adatok szerint 199 településen ad majd polgármestert a következő négy évben. Néggyel többet, mint az előző ciklusban. Így Gyergyószentmiklósnak és Szászrégennek is ismét magyar vezetője lesz.

Kelemen Hunor hétfőn is sikeresnek nevezte az elért eredményeket és megköszönte mindenkinek a szavazatát. Az RMDSZ elnöke azt is mondta:

erősebb és stabilabb önkormányzatokat fognak vezetni.

A RMDSZ választási sikere az erdélyi magyarság sikere – mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, miután gratulált az RMDSZ elnökének a választási eredményhez. Semjén Zsolt kiemelte a történelmi marosvásárhelyi győzelemet, és a Szatmárnémetiben, valamint a Székelyföldön elért sikereket is. És a magyar kormány nevében továbbra is támogatásáról biztosította az RMDSZ-t.

Reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, közösségi oldalára azt írta: „Az RMDSZ sikerei az egész magyar nemzet sikerei. Ismét bebizonyosodott, hogy minél egységesebb a nemzeti képviseletünk a határon túl, annál erősebbek vagyunk!”