Jobboldali győzelem az erdélyi nagyvárosokban

 

A vasárnap tartott romániai önkormányzati választások csaknem végleges részeredményei szerint a jobboldali pártok diadalmaskodtak az erdélyi nagyvárosokban.

Kolozsváron és Nagyváradon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) diadalmaskodott, Brassóban és Temesváron a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) párt jelöltjei nyerték el a polgármesteri tisztséget.

Kolozsváron a PNL-t képviselő Emil Boc polgármester a szavazatok csaknem háromnegyedét, Nagyváradon a szintén PNL-s Florin Birta korábbi alpolgármester a voksok több mint hetven százalékát szerezte meg. Brassóban és Temesváron viszont éppen a PNL-s polgármestereket váltották le az USR jelöltjei.


Brassóban Allen Coliban a szavazatok több mint negyven százalékát szerezte meg a várost 2004 óta vezető Gheorghe Scripcaru ellenében.

Temesváron a német állampolgárságú Dominic Fritz, Horst Köhler volt német elnök irodavezetője a szavazatok 53,3 százalékát szerezte meg. A romániai felmenőkkel egyáltalán nem rendelkező német politikus Digi 24 hírtelevíziónak kijelentette: Temesváron végleg lezárul a posztkommunizmus kora.