×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EU a Brexit tiszteletben tartására kéri Londont

 

Az Európai Unió arra kéri az Egyesült Királyságot, hogy szeptember végéig vonja vissza az új belső piaci törvénytervezetet, amelynek jelenlegi formájában való elfogadása a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodásban foglaltak, és a nemzetközi jog rendkívül súlyos megsértését jelentené – jelentette ki az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja hétfőn.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A londoni alsóházban szeptember elején beterjesztett tervezet célja a hivatalos meghatározás szerint az, hogy Egyesült Királyság belső piacának szabályozási jogköreit az Európai Uniótól teljes mértékben az Egyesült Királyság nemzeteinek kormányaihoz helyezze át.

Maros Sefcovic az Egyesült Királysággal folytatott Brexit-ügyi tárgyalás előre haladásáért felelős vegyes bizottság ülésének végén kiadott közleményében kiemelte,

a kilépési megállapodást teljes mértékben, változtatások nélkül végre kell hajtani.

„A megállapodást nem kell, és nem is lehet újra tárgyalni, nemhogy egyoldalúan megváltoztatni, figyelmen kívül hagyni, vagy egyáltalán nem alkalmazni” – fogalmazott.

Szavai szerint „nem lehet elégszer hangsúlyozni”, hogy az elfogadott szöveg egyes lényegi pontjait kifejezetten az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró úgynevezett nagypénteki megállapodás, és az azt követő békefolyamat eredményeinek védelme érdekében fogalmazták, ideértve a kemény határellenőrzés elkerülését is.

A megállapodás elismeri Észak-Írország egyedülálló körülményeit, lehetővé téve további fejlődését és a jólét biztosítását – emlékeztetett. Az uniós biztos aggodalmát fejezte ki a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó brit rendszer miatt, amely az azonos tartózkodási engedéllyel rendelkezők különböző kategóriáit állapítja meg.

Kijelentette: mint ilyen, aláássa a jogbiztonságot, és befolyásolja az érintettek jogait.

Nem lehet két egymástól megkülönböztetett kedvezményezett csoportja a kilépési megállapodásnak

– húzta alá.

Kiemelte, az átmeneti időszak közelgő vége miatt a vegyes bizottságnak legkésőbb október elején üléseznie kell, és át kell tekintenie az eddig elért eredményeket. Az EU teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy a rendelkezésre álló időn belül konstruktívan, hatékonyan és időben végre hajtsa a kilépési megállapodásban foglaltakat – tette hozzá Sefcovic.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások egyhetes kilencedik fordulója hétfőn kezdődött Brüsszelben.