×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megalakult az új montenegrói parlament

 

Megalakult az új montenegrói parlament szerdán Podgoricában, a képviselők megbízatását hitelesítették, és a házelnököt is megválasztották.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő képviselők állnak a padok között az új montenegrói parlament alakuló ülésén Podgoricában 2020. szeptember 23-án (Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic)

Az új képviselők Aleksa Becicet, a Demokratikus Montenegró nevű párt elnökét, a Béke a mi nemzetünk listavezetőjét választották meg házelnöknek.

Az új összetételű törvényhozásban a 81 helyből 41 jutott három, korábban ellenzéki pártnak, amely két héttel ezelőtt koalícióra lépett a közös kormányzás érdekében. Az augusztus 30-i választáson a Demokratikus Front (DF) által vezetett, Montenegró jövőjéért elnevezésű koalíció 27 mandátumot, a Béke a mi nemzetünk lista tízet, a Feketén-fehéren névvel induló tömörülés pedig négy mandátumot szerzett.

Ellenzékbe került a korábban harminc éven át kormányzó, Milo Djukanovic államfő vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) korábbi koalíciós partnereivel együtt.

Mivel a kormányalakítási tárgyalások már megkezdődtek, és a kormánykoalíció pártjai Zdravko Krivokapicot, a Montenegró jövőjéért elnevezésű koalíció listavezetőjét jelölték miniszterelnöknek, várhatóan ő alakíthat kormányt a következő hetekben.